De ce e liniște în Kaliningrad. Cristian Diaconescu: Dacă ar vrea, acolo Rusia ar rupe statele baltice de NATO și UE
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 20 aug 2022, 10:02
WhatsApp
foto pexels Kaliningrad
foto pexels Kaliningrad
Cristian Diaconescu a atras atenția că-n Kaliningrad e liniște. Iată de ce e important acest aspect. 

Cristian Diaconescu, ministru de Externe în trei guverne, a explicat, pentru DCNews, de ce discuțiile despre războiul Rusia - Ucraina duc spre Republica Moldova: ”De ce tot insistăm noi legat de Republica Moldova? Pentru că aici simțim - și să dea Dumnezeu să avem o predicție proastă - dar aici simțim că poate fi o vulnerabilitate pe care Federația Rusă, în etapa a doua, să o folosească”. 

Venind cu un argument ”contra-argumentativ poate”, Cristian Diaconescu a menționat peninsula Kaliningrad: ”Păi peninsula Kaliningrad, iertați-mă, dacă Federația Rusă ar vrea acolo, împreună cu Belarusul, să creeze o problemă, ar fi una enormă, sunt 80 de kilometri care, odată blocați, ar rupe statele baltice de NATO și UE. Și cu toate acestea, e liniște în Peninsula Kaliningrad. Oare de ce? Sigur, au adus acum niște avioane cu rachete hipersonice, ca să genereze un sentiment de insecuritate. Dar dacă ar dori, într-adevăr, să înfrunte în teren Alianța Nord-Atlantică și să creeze o problemă statelor baltice, acolo ar fi. Slavă Domnului că nu se întâmplă, Doamne ferește, dar dacă ne uităm rece, strategic... În schimb, Republica Moldova pare aproape la limită din punctul acesta de vedere”. 

Vezi interviul complet: 

Rusia a trimis în Kaliningrad trei avioane MiG-31, echipate cu rachete Kinjal

Ministerul rus al Apărării a anunţat, joi, că trei avioane de vânătoare MiG-31 de mare altitudine, echipate cu rachete hipersonice Kinjal (Pumnalul), au fost relocate în regiunea Kaliningrad, relatează Interfax, potrivit Reuters.

Agenţia de presă oficială de presă RIA Novosti citează ministerul afirmând că aceste avioane interceptoare supersonice vor fi de serviciu fără pauză, 24 de ore din 24.

Cele trei avioane de vânătoare MiG-31, echipate cu rachete hipersonice Kinjal, vor fi dislocate pe aerodromul Cikalovsk din regiunea Kaliningrad, notează publicaţia Moskovski komsomoleţ.

Ministerul rus al Apărării a explicat că relocarea acestor interceptoare supersonice în Kaliningrad se înscrie în cadrul măsurilor suplimentare de descurajare strategică, potrivit ziarului citat, conform Agerpres. 

Kaliningrad, o exclavă rusă pe coasta Mării Baltice, între Polonia şi Lituania - ţări membre NATO şi UE - a devenit un punct fierbinte după ce Lituania a decis să limiteze tranzitul de mărfuri spre regiune prin teritoriul său, Rusia ameninţând cu represalii.

Kremlinul spune că Kinjal trece de orice apărare antiaeriană


Kinjal este o rachetă balistică rusă aer-sol hipersonică cu capacitate nucleară, are o viteză Mach 10 şi manevrabilitate ridicată, Kremlinul nu o dată afirmând că acest tip de rachetă străpunge orice sistem de apărare antiaeriană existent în prezent. Rachera Kinjal aparţine unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia, pe care preşedintele rus Vladimir Putin le califică drept "invincibile".

Mai devreme, Ministerul finlandez al Apărării a comunicat în cursul dimineţii că două avioane de vânătoare MiG-31 sunt suspectate că fi încălcat spaţiul său aerian în apropierea oraşului Porvoo, în Golful Finlandei, la 150 km (90 mile) distanţă de Rusia.

Generalul-locotenent Serghei Dronov, comandantul şef adjunct al Forţelor aerospaţiale ruse, declarase anterior că rachetele hipersonice Kinjal sunt utilizate în campania militară a Rusiei în Ucraina, potrivit Kommersant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?