De ce e bine să ai un prieten bun la job. Ce replică să-i dai șefului tău când îți cere să nu mai chicotești cu amicul tău preferat la muncă
Multă lume lucrează de acasă de când cu pandemia, iar lipsa cafelei băute în prezența colegului tău preferat poate aduce mari dezavantaje.
În timpul izolării din cauza Covid-19, o mulțime de specialiști în resurse umane au încurajat angajații să mențină cât mai multe legături – chiar dacă erau virtuale – cu colegii de birou deoarece aceste relații au contribuit la bunăstarea lor.
Fast Company spune că prietenia la locul de muncă este într-adevăr benefică. De ce, în timpul pandemiei, lucrătorii din linia întâi au rezistat mai bine pe timpul pandemiei, în ciuda dificultăților inerente profesiei lor? Unul dintre principalele motive invocate a fost următorul: colegii lor.
„Nu pot să vă spun cât de mult m-au sprijinit colegii mei în acest timp”, a spus o asistentă la un spital din zona Boston (SUA). „Zilele au fost lungi, munca complicată, dar în spatele costumelor de protecție am găsit ochii prietenilor mei și am știut că totul va fi bine”, a mai zis ea.
Dacă ideea de sprijin psihologic și emoțional între lucrătorii din prima linie în timpul unei pandemii pare logică, cum rămâne cu angajații din alte domenii? Potrivit Fast Company, este la fel: fiecare persoană are nevoie „să se simtă ascultată, să poată glumi și să fie sprijinită”.
Aici intervine prietenul tău cel mai bun de birou. Acest prieten ți-ar permite atât „să-ți stimulezi creativitatea, să accepți mai bine schimbarea și alte provocări”, dar mai presus de toate te ajută să-ți reducă stresul și să nu ajungi la burn-out, conform Slate.fr.
O relație de care beneficiază și compania la care lucrezi
Fast Company citează și un studiu realizat de Institutul Gallup în 2018 care relevă următorul lucru: „calitatea relațiilor de muncă este unul dintre considerentele cheie atunci când angajații au momente în care se pot gândi să plece la alt job”. O atmosferă bună și legăturile puternice între colegi ar întârzia, așadar, plecarea anumitor angajați.
Sondajul mai dezvăluie că dacă 60% dintre angajați ar avea un prieten apropiat la muncă, productivitatea în cadrul companiei ar crește. În plus, „accidentele la locul de muncă ar scădea cu 36%, implicarea clienților ar crește apoi la 7%, iar profiturile ar crește cu 12%”.
Așa că data viitoare când șeful tău îți spune să nu mai chicotești în spatele computerului cu colegul tău preferat, zi-i că este pentru binele companiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News