Data publicării:

De ce e bine că România are multă pârloagă. Mircea Diaconu: Greșeala a început pe vremea lui Ceaușescu

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Agerpres
foto: Agerpres
Actorul Mircea Diaconu a vorbit despre greșeala care s-a făcut în România prin distrugerea perdelelor forestiere din zonele de câmpie ale țării.

Actorul Mircea Diaconu a fost invitat la interviurile DC News, unde a vorbit despre greșeala pe care a făcut-o România prin defrișarea totală a perdelelor forestiere din zonele de câmpie ale țării.

„În România, toată lumea care contează și decide confundă pădurea cu copacii. Pădurea e o lume, o civilizație, un tot. Trebuie să o gândești în întregul său, cu om cu tot. Din acest punct de vedere s-a făcut o enormă greșeală, care a început pe vremea lui Ceaușescu și s-a definitivat pe vremea noastră. Sloganul a fost „Să redăm pământul agriculturii“. Au tăiat toate perdelele forestiere  din toată câmpia, ca „să fie agricultură intensivă, domn’le, să meargă tractorul. Acum merge tractorul, dar bate și vântul, viscolul și nu se oprește nimic. Nimic nu oprește crivățul.

Când doamna Elena Mateescu (n.r. directorul Administrației Naționale de Meteorologie) arată harta, se vede foarte clar unde e seceta. În Transilvania nu e așa, la fel și în nordul Munteniei și Olteniei. Trebuie refăcute perdelele forestiere“, a zis Mircea Diaconu.

CITEȘTE ȘI             -              EXCLUSIV  Mircea Diaconu, dur față de adepții schimbărilor climatice: Eu-s de la țară... Băi frate, tu controlezi clima?! / video

De ce e bine că România are mult teren pârloagă

Începând cu anul 2024, fermierii trebuie să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă). În cazul fermelor cu peste 75% din terenul arabil utilizat pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, culturi de leguminoase, culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură, sau combinații ale acestora, ponderea elementelor neproductive (inclusiv teren lăsat pârloagă) trebuie să depășească 3%, începând cu anul 2024.

În acest sens, actorul a vorbit despre avantajul fermierilor români, care nu ar mai fi obligați să respecte această practică aplicabilă pentru terenul arabil.

„E discuția asta europeană cu pârloaga. Uniunea Europeană se ceartă cu agricultorii care sunt obligați să nu cultive 4% din suprafață. România are necultivat mult mai mult decât 4%. Abia de curând le-a trecut prin cap să asimileze acest pământ necultivat cu ăia 4% și să-i lase în pace pe fermierii care pun grâu. Măsura UE este bună - bravo lor - că trebuie să trăiască gâzele, să existe, să aibă unde fecunda, poleniza și tot ce vrei. Natura trebuie să meargă mai departe, iar asta nu se poate dacă facem numai producție“, a zis Mircea Diaconu.

„N-ar trebui această suprafață de 4% să fie unită, să facă o porțiune dintr-un județ cu pârloagă?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Nu! Trebuie să iei harta zonelor de risc pentru a vedea unde să pui acele suprafețe, care nu trebuie să fie mari“, a zis actorul.

„Trebuie însă să facem păduri de câmpie, pentru că pădurea cealaltă vine cineva și o taie, dar dacă o lași în pace, în 20 de ani e la loc. Unde-s Codrii Vlăsiei? Vă dați seama cum era în Bucureștiul medieval când existau Codrii Vlăsiei, ce aer era?“, a conchis Mircea Diaconu.

CITEȘTE ȘI              -           EXCLUSIV  Mircea Diaconu a spus cum ar trebui să fie președintele României: Vă spun eu unde îl găsești sigur / video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel