De Ce nu scapă Băsescu prin prescripție, după decizia CCR privind imunitatea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Avocatul Lucian Bolcaș a arătat de ce decizia prin care CCR transmite că președintele nu beneficiază de altă imunitate decât cea a parlamentarilor nu va duce la prescripția faptelor de care este acuzat Traian Băsescu.

În decizia 284 din 21 mai 2014, semnată în unanimitate, judecătorii Curții Constituționale arată că președintele României răspunde în aceleași condiții ca și parlamentarii pentru orice faptă săvârșită în perioada exercitării funcției, care nu are legătură cu opiniile politice.

În aceste condiții, au apărut voci care au afirmat că demolarea mitului imunității absolute a președintelui ar putea duce la prescripția faptelor de care este acuzat Traian Băsescu.

Vezi și: LuJu: CCR a decis că BĂSESCU nu are IMUNITATE diferită de a parlamentarilor

Deciziile CCR nu acționează retroactiv

Prezent în emisiunea „La ordinea zilei”, de la Antena 3, avocatul Lucian Bolcaș a dezmințit această ipoteză, în baza unui articol din Constituție.

„În Constituție avem articolul 147, care spune că deciziile Curții Constituționale se aplică numai pentru viitor. Pentru procesele în care au fost impuse, deci în cazul dnei Firea, și numai pentru viitor. Ceea ce s-a întâmplat în trecut nu poate fi revizuit pe baza unei noi decizii a Curții Constituționale. Fără a mai socoti că aici sunt alte discuții, iar prescripția nu curge în astfel de situații”, a explicat Lucian Bolcaș.

Iată ce prevede alineatul 4 din articolul 147 al Legii Fundamentale:

Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Citește și: CCR, termen pentru plângerea făcută de Victor Ponta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel