De ce Cherecheș a fost adus în țară cu duba și nu cu avionul. Elena Cristian: Ar trebui să plătească toată această desfășurare de forțe / Chirieac: N-a nimerit unde trebuie!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Inquam Photos / Cornel Putan
foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Cătălin Cherecheș a fost transferat în duba Poliției Române în Vama Nădlac.

În seara de 19 martie 2024, Cătălin Cherecheș a ajuns în Vama Nădlac. O echipă de escortă a Poliției Române a fost desemnată să-l preia și să-l aducă în fața autorităților române. Mașina care l-a transportat pe Cherecheș a traversat frontiera fără alte autovehicule în așteptare pentru formalități. Decizia de extrădare a fost aprobată săptămâna trecută de judecătorii din München.

Analistul economic Elena Cristian a comentat, la România TV:

"Nu cred că s-a gândit cineva la bani, deși mă gândeam în acest moment la acel proiect de act normativ care zice ca acești oameni (n.r. fugarii) să suporte costurile până la urmă. A plecat pentru că a vrut să scape! Atunci să plătească toată această desfășurare de forțe (și vorbim de costuri mari!) pentru readucerea în țară și tot ce implică acest lucru.

De ce s-a luat această decizie? Am încercat să aflăm pe toate căile. Așa ar fi hotărât autoritățile de acolo, autoritățile germane, a fost o decizie luată de comun acord. Nu știu dacă se putea altfel și dacă ar fi fost mai ieftin. Dar nu cred că s-a gândit cineva la costuri" a spus Elena Cristian.

Niels Schnecker a intervenit. Ar trebui să se modifice Codul Penal astfel încât atunci când fugi și trebuie să te aducă înapoi să se considere evadare. Și să le mai dea un plus de pedeapsă și pentru evadare.

Elena Cristian: Ceea ce mi se pare corect. NIci în Germania nu poți să iei mită și să faci toate lucrurile pe care le faci în România. Dacă vrei să ai condiții în detenție, du-te și fă în Germania!

Niels Schencker: E foarte interesant ceva! Am eu păsărica asta... Argumentul pe care l-a adus Alina Gheorghiu, apropos de condițiile din penitenciar - cum că are unde sta, că metri pătrați, că mâncare, că una că alta... aceleași argumente mă gândesc că le-au dat și italienilor și grecilor și britanicilor. Adică... ce-a lipsit acolo și ce-a fost aici?

Elena Cristian: Autoritățile de la noi au fost la fel de convingătoare și-n alte cazuri. Avem mulți fugari pentru care nu sunt semne că s-ar întoarce. Și mă gândeam la Arsene. E bine mersi. 

Bogdan Chirieac a avut o intervenție scurtă la același post de televiziune:

"El (n.r. Cătălin Cherecheș) n-a ajuns unde trebuie. Germania e o țară mai strictă, o țară unde se aplică legea... și l-au dat înapoi. Sunt multe alte țări unde poți fugi fără să fii returnat autorităților noastre. În Orientul Mijlociu cred că sunt multe state, Dubai, Emiratele unde nu știu cum funcționează legea. Oricum, nu din cauza asta nu combatem fenomenul corupției. În continuare nu ne concentrăm pe recuperarea prejudiciului ci pe dictare de pedepse cât mai grele... sunt toate lucrurile astea pe care le cunoaștem... lungimea nepermisă a proceselor, a anchetelor penale. De-asta se-ntâmplă! Ai și posibilitatea să fugi. Arestul ăla preventiv - 6 luni la pușcărie, 6 luni acasă - nu e suficient ca să se pronunțe o sentință definitivă."

Cătălin Cherecheş a fugit din țară pe 24 noiembrie 2023, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare, fiind prins patru zile mai târziu în Augsburg, Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel