Data publicării:

De ce câinii privesc pereții în mod insistent. 5 motive care explică acest comportament

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @New Africa
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @New Africa

Câinii pot manifesta o varietate de comportamente care pot părea ciudate oamenilor. Unele dintre aceste comportamente, cum ar fi privitul la perete, pot fi complet normale, în timp ce altele pot indica o problemă. Dacă observi, de exemplu, că în timp ce te uiți la emisiunea ta preferată, câinele tău privește peretele unde nu pare să fie nimic interesant, probabil nu trebuie să îți faci griji. Totuși, este bine să cunoști motivul.

De ce se uită câinii la pereți

Uneori, câinii pot privi insistent peretele, iar acest comportament poate îngrijora stăpânul. Uneori, motivul pentru care un câine privește peretele este simplu: ei văd sau aud ceva. În alte cazuri, acest comportament poate fi de fapt un semn de confuzie sau disfuncție cognitivă, o convulsie sau un comportament obișnuit care s-a dezvoltat în timp.

Aud sau văd ceva

Uneori, insectele și rozătoarele se pot strecura pe pereți. Dacă patrupedul tău aude ceva care se mișcă sau zgârie pereții, el poate merge să investigheze și apoi să privească fix acolo. Câinii aud mult mai bine decât oamenii, deci chiar dacă tu nu auzi nimic, câinele tău poate percepe ceva. 

Insectele care se mișcă, umbrele și luminile care strălucesc pe un perete pot atrage atenția câinelui și îl pot determina să privească acolo. Poate nu realizezi la început, dar dacă urmărești încotro privește câinele, s-ar putea să găsești motivul privirii fixe.

2. Sursa foto... (caine-cute-dog-indoors_59749300.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

Disfuncția cognitivă canină

Cunoscută și sub numele de demență canină, disfuncția cognitivă canină (DCC) poate determina un câine să fie confuz sau să facă lucruri fără o explicație logică. Unii câini cu disfuncție cognitivă pot lătra fără niciun motiv aparent, să urineze în casă în ciuda faptului că sunt învățați să facă afara și chiar să privească la pereți.

Asemenea bolii Alzheimer, disfuncția cognitivă nu este pe deplin înțeleasă, dar este cauzată de schimbări în creier pe măsură ce câinele îmbătrânește. Există suplimente și diete care conțin ingrediente ce pot ajuta câinii cu DCC, iar aceste opțiuni ar trebui discutate cu medicul veterinar.

Convulsii

Convulsiile pot avea diverse forme. De exemplu, convulsiile focale sau parțiale pot fi foarte subtile și pot face ca patrupedul să se blocheze și să privească în gol. 

Câinii pot avea convulsii din diverse motive, dar dacă patrupedul are o convulsie care durează mai mult de cinci minute sau are mai multe convulsii într-o perioadă de 24 de ore, ar trebui să-l duci la medicul veterinar. Dacă o toxină nu este suspectată ca fiind cauza convulsiei, pot fi necesare medicamente, suplimente, schimbări alimentare și diverse teste.

Comportament compulsiv

Comportamentele compulsive sunt obiceiuri nesănătoase pentru câine, care nu aduc niciun fel de recompensă, dar el tot continuă să le facă. Linsul, lătratul,  rostogolirea, mersul în cerc și chiar privirea fixă într-un loc pot deveni comportamente obișnuite sau compulsive pentru un câine. Acest comportament poate avea o predispoziție genetică, dar, din fericire, privitul la un perete nu are, de obicei, consecințe negative.

3. Sursa foto... (caine-cute-brown_79605600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @bublikhaus

Caută atenție

Deși privitul unui perete nu pare a fi un comportament care ar recompensa un câine cu atenție, dacă patrupedul tău a primit în mod repetat atenție când a privit un perete, acest lucru ar putea fi o metodă de a căuta atenție. Pentru a evita întărirea acestui tip de comportament, asigură-te că patrupedul tău nu primește întotdeauna o gustare sau atenție în același loc din casa ta.

Cum să oprești câinele să privească la perete

Dacă te îngrijorează faptul că patrupedul tău privește insistent peretele și ar putea fi din cauza unei probleme medicale, programează o consultație la medicul veterinar. Înainte de a presupune că este doar un comportament nedorit, asigură-te că nu există o cauză medicală pentru acest comportament, potrivit Thesprucepets.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel