Data actualizării:
Data publicării:

De ce câinii fără stăpân atacă oamenii. Momentul în care "devin ca niște zombi"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
De ce câinii fără stăpân atacă oamenii. Momentul în care "devin ca niște zombi" / Foto: Pixabay, de Ulrike Mai
De ce câinii fără stăpân atacă oamenii. Momentul în care "devin ca niște zombi" / Foto: Pixabay, de Ulrike Mai

Cinologii au explicat de ce câinii vagabonzi atacă oamenii.

Versiunea conform căreia câinii vagabonzi atacă oamenii de foame este un mit, scrie Gazeta.ru. Agresivitatea poate fi cauzată de mirosul altui animal, frică sau intruziunea în teritoriul haitei. În același timp, nu există sfaturi care vă pot proteja 100% împotriva atacurilor animalelor.

Elvira Kutueva, fondatorul unei fundați caritabile pentru protecția naturii și a animalelor, spune că în unele cazuri oamenii pot fi atacați de câini pentru că poartă mirosul unui alt câine. Prin urmare este mult mai probabil să fii atacat de o haită de câini dacă ai și tu un patruped acasă. Elvira Kutueva a comentat cazul unei femei din Rusia, care a fost atacată de câinii vagabonzi pe stradă, după ce animalele au doborât-o în zăpadă.

"Câinii au o reacție complet inadecvată la o femelă în călduri. Când am scos un astfel de câine din haita, ceilalți au fugit după mașină încă zece minute. Poate că femeia a avut o cățea pe care a îmbrățișat-o sau a mângâiat-o în timpul ciclului estral, iar mirosul a ajuns pe piele sau pe haine, ceea ce a provocat haita. Mirosind acest miros, devin ca niște zombi", a remarcat ea.

VEZI ȘI: Femeie ucisă de câini în Bucureşti. Tudor Ionescu a spus cum s-a ajuns la tragedie. Ce faci atunci când eşti atacat: Ştiu că e greu, dar e viaţa noastră în balanţă

Câinii simt frica oamenilor

În plus, s-ar putea ca victima să fi fost speriată de animale, a sugerat Kutueva.

"Câinii simt frică din partea oamenilor. De asemenea, este posibil ca capul haitei să fi fost un câine de rasă agresivă: un amstaff sau un alabai. Sunt complet de necontrolat dacă nu sunt educați. În plus, ea a început să riposteze, iar acest lucru a dat un motiv suplimentar pentru agresiune" a subliniat expertul.

Câinii nu atacă de foame

Activistul pentru drepturile animalelor a clarificat că un câine flămând nu va ataca niciodată o persoană pentru a se satura.

"Acest lucru se poate întâmpla doar dacă câinele are deja obiceiurile lupului, de vâna. Acest lucru se întâmplă rar. Și chiar și în acest caz, la început câinele adulmecă și atacă numai dacă este gonit", a explicat Kutueva.

Câinii sunt animale sociale foarte organizate, nu trebuie să uităm asta, a spus Vitaly Orlov, cinolog și șef al centrului canin al Școlii Orlov din Rusia. Pentru a funcționa pe deplin, aceștia au o anumită structură în societate care le permite să se reproducă, să păstreze resursele alimentare, momentele de reproducere și teritoriile.

VEZI ȘI: De ce câinii latră la unii oameni, iar la alții nu. Barba și înălțimea, printre semnele că poți fi "periculos"

Câinii își apără teritoriul

"Dacă o haită de câini locuiește într-un oraș sau la periferie, acest lucru nu este sigur dintr-un motiv simplu: oamenii percep acel loc doar ca pe un teren, iar câinii ca pe un adăpost", a spus el.

În cea mai mare parte, atacurile de câini apar în cazul categorii neprotejate de cetățeni: copii și femei în vârstă. În același timp, mecanismul care determină comportamentul acestor animale este explicat prin competiția sexuală teritorială și inter-grupală. Și acest lucru este absolut firesc, a spus Orlov.

VEZI ȘI: Ce salarii au angajații de la ASPA. Sporuri considerabile chiar şi pentru munca de birou, pe bani publici

"Haita se află pe un anumit teritoriu. Prin urmare, apariția unui străin pe teritoriul pe care acești câini sunt obișnuiți să-l considere al lor poate duce la agresiune", a subliniat cinologul.

Când un câine fără stăpân este singur, el se va comporta calm, dar dacă fac parte dintr-o haită, animalele vor arăta cu totul alte obiceiuri.

"Este important să ne amintim că dragostea pentru un câine nu înseamnă doar să îl hrănești și să îi oferi un loc cald, ci mai presus de toate, presupune o educație care să îl ajute să înțeleagă cum trebuie să se comporte ceilalți membri ai societății", a explicat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel