Data publicării:
De ce cad pisicile întotdeauna în picioare
Toată lumea a auzit expresia "Pisicile cad mereu în picioare". Unii oameni cred că este datorită echilibrului incredibil al pisicilor, iar alții cred în secret că este magie. Este un fenomen care cu siguranță a pus pe gânduri oamenii de știință. Află mai multe în acest articol!
Cad pisicile mereu în picioare?
Pisicile au încorporat un sistem de echilibrare numit „reflexul de redresare” care le permite să se orienteze și să aterizeze în picioare. Dar, deși pisicile sunt adesea capabile să aterizeze în poziție verticală, nu întotdeauna cad în picioare. Înălțimea căderii poate afecta capacitatea lor de a ateriza în siguranță.
Cum reușesc pisicile să aterizeze în picioare
Modul în care pisicile reușesc să aterizeze în picioare se numește reflexul de redresare.
Ele pot să se întoarcă în mod corect în timpul căderii pentru a ateriza în siguranță pe picioare. Aparatul vestibular din interiorul urechii unei pisici este folosit pentru echilibru și orientare, ceea ce le permite pisicilor să își dea seama rapid care este partea de sus și să-și rotească capul astfel încât corpul să poată urma mișcarea.
Pisicile au, de asemenea, structuri scheletice incredibil de unice: nu au claviculă și au o coloană vertebrală foarte flexibilă cu 30 de vertebre. Această coloană vertebrală flexibilă le ajută să își corecteze ușor și rapid poziția în timpul unei căderi. Spatele lor se arcuiește, picioarele se duc sub corp și își aduc labele anterioare aproape de față pentru a o proteja. Raportul dintre corp și greutate ajută, de asemenea, pisicile să aterizeze în picioare, deoarece reușesc să-și încetinească viteza în timp ce cad.
Pisicile dezvoltă reflexul de redresare foarte devreme și acesta poate fi observat pentru prima dată la puii de pisică încă de la vârsta de 3 săptămâni, iar la vârsta de 7 săptămâni este complet dezvoltat.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Cum afectează înălțimea aterizarea
Înălțimea căderii pisicii joacă un rol important privind modul în care acestea aterizează. Un studiu realizat în 1987 de Centrul Medical pentru Animale din New York a analizat înregistrările pisicilor care căzuseră de la clădiri cu mai multe etaje și a descoperit unele statistici incredibile. Majoritatea au aterizat pe beton, și totuși 90% dintre toate pisicile studiate au supraviețuit căderii, iar doar 37% dintre acestea au necesitat îngrijiri de urgență.
Potrivit oamenilor de știință, cu cât este mai mare căderea, cu atât pisicile au mai mult timp să se redreseze. Se crede de asemenea că acestea ating o viteză maximă de aproximativ 60 km/h, mult mai lent decât oamenii, care ating aproximativ 120 km/h. Odată ce ating această etapă, încep să se relaxeze și să-și întindă picioarele - asemănător cu modul în care face un veveriță zburătoare - ceea ce mărește dimensiunea corpului lor și creează rezistență la aer. Este aproape ca și cum pisicile ar putea să se transforme în mici parașute, ceea ce crește rezistența la tracțiune!
Secretul este în picioare
Chiar dacă picioarele lor par lungi și subțiri, ele sunt de fapt foarte musculoase și funcționează pentru a reduce impactul și pentru a acționa ca amortizoare de șoc atunci când aterizează. Picioarele lor unghiulare nu sunt construite doar pentru a fi excelente pentru sărit și pentru a ajunge la înălțimi mari, ele reduc și impactul.
Chiar dacă pisicile au capacitatea de a se redresa, este totuși important să te asiguri că pisica ta nu poate cădea de la înălțimi. Pisicile supraponderale au mult mai puține șanse să poată ateriza pe picioare, deoarece acest lucru reduce capacitatea lor de a se redresa în aer, potrivit Purina.co.uk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News