Data publicării:

De ce Blue Monday, ziua de luni, 15 ianuarie, este o mare manipulare

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
„Blue Monday" este o denumire dată unei zile imaginate ca fiind cea mai tristă zi a anului.

Această idee a fost popularizată inițial în 2005 în cadrul unei campanii publicitare pentru o agenție de călătorii. Creatorul conceptului a folosit o formulă matematică complexă pentru a stabili data exactă a Blue Monday în fiecare an. Acesta a luat în considerare mai mulți factori, cum ar fi vremea rece, nivelul scăzut de lumină naturală, datoriile de la sărbătorile de iarnă, sentimentul de a fi departe de concediul de vară următor, și altele.

Cu toate acestea, este important de menționat că conceptul de "Blue Monday" nu este bazat pe cercetare științifică serioasă și este în mare parte privit ca o idee simplistă și chiar redusă la absurd de către psihologi și experți în sănătate mintală. Starea de tristețe sau depresie poate afecta oamenii în oricare zi a anului și nu este limitată la o zi specifică în calendar.

În loc să se concentreze pe o zi specifică, este important să se acorde atenție sănătății mintale și să se ofere sprijin și ajutor persoanelor care se confruntă cu sentimente de tristețe sau depresie în oricare moment al anului.

Psihologul Radu Leca a spus că Blue Monday nu există.

„Reprezintă cea mai importantă formă de manipulare pseudoștiintifică, la nivel mondial, după tot ceea ce a însemnat introducerea sărbătorii Saint Valentine la nivel global”, a explicat psihologul Radu Leca.

2. Foto: Unsp... (despartire-tristete_41034700.jpg)

Introducerea sărbătorii Saint Valentine a adus bucurie și romantism în viețile oamenilor, iar, potrivit psihologului, cu acest succes înregistrat, psihologii au simțit nevoia de a echilibra aceste emoții pozitive cu recunoașterea tristeții. Astfel, „Blue Monday" a fost inventată, având la bază o „pseudoștiință" parțială.

„Oamenii au nevoie de sărbători și zile care să le ofere anumite tipuri de senzații. Odată cu introducerea cu succes la nivel mondial a sărbătorii denumite Saint Valentine, psihologii au decis că trebuie să existe și o formă de integrare și recunoaștere a tristeții, așa că au inventat, fără să existe în mod natural o bază științifică solidă, ci doar una parțială, denumită „pseudoștiință”, noțiunea de Blue Monday”, a mai spus psihologul Radu Leca.

El a mai subliniat că elementele pseudoștiințifice nu au nicio legătură cu realitatea și că nu ar trebui să influențeze percepția oamenilor asupra vieții. Totuși, observăm că există oameni care cred în idei pseudoștiințifice sau chiar în teorii controversate, precum cea a Pământului plat.

Psihologul susține că este normal să existe persoane care cred în Blue Monday, deoarece oamenii pot adera la idei și concepte diverse în funcție de experiențele lor personale și nivelul de informare. El îndeamnă la o abordare rațională și critică, sugerând că aceste concepte pot fi trecute cu vederea în favoarea unor sărbători sau evenimente cu o bază mai solidă, conform DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel