De ce blocajul în imobiliare e „crimă”. Blocurile în care riști să nu te mai trezești. Principalul vinovat: Nicușor Dan
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
arhivă personală
arhivă personală
În ultimii ani, Bucureștiul a devenit de nelocuit. 

Cine a căutat să stea cu chirie sau a vrut să-și cumpere un apartament, și-a dat seama că nu prea are opțiuni. Piața imobiliară este foarte mică în Capitală din cauza deciziilor luate de actualul primar Nicușor Dan. Edilul nici nu a consolidat, dar nici nu a construit nimic. A blocat tot, neoferind nicio alternativă pentru oameni.

Tinerii, la început de drum, nu au alternative și ajung să stea cu chirie în blocuri cu bulină, care stau să cadă la un cutremur nu foarte mare. Adică nu trebuie să fie un cutremur ca seismul din 1977 ca să avem o mare de moloz. Dar acestea sunt consecințele blocajului urbanistic marca Nicușor Dan. Se dezvoltă suburbiile, în timp ce Bucureștiul este tot mai învechit și de nelocuit.

Dacă nu ar fi blocat construcțiile, Bucureștiul s-ar fi dezvoltat, iar oamenii nu ar mai fi fost nevoiți să stea cu chirie în blocuri cu bulină. Și aceasta este pentru mulți singura alternativă: chiria în blocuri cu bulină. Proprietarilor nu le pasă pentru că nu le cade lor blocul în cap. Iar la viitorul cutremur major - de care nu scăpăm din păcate - vom număra morții. Și a cui este vina? Și a celui care a blocat construcțiile. De patru ani nu s-a mai construit în București. Puținele blocuri care s-au mai ridicat aveau date autorizațiile cu mult timp înainte. Iar oamenii nu au ce să facă. Unde să stea cu chirie? În blocurile cu bulină pentru că blocurile noi, fiind foarte puține, au chirii mari. Dacă Nicușor Dan n-ar mai bloca construcțiile, evident prețurile în blocurile noi - care au apă caldă, căldură și locuri de parcare, ar fi decente. Dar până la deblocare, oamenii trebuie să stea ca în Afganistan, cu bomba la picior, de frica unui cutremur, pe sistemul: „mă culc, dar nu știu dacă mă mai trezesc”.

Blocajul imobiliar face victime. Dacă Nicușor Dan ar fi permis construirea de blocuri noi, am fi avut mii de apartamente în plus unde oamenii puteau sta în chirie fără teama că le pică blocul în cap. Și se rezolvau și doi iepuri dintr-o împușcătură: dacă blocurile cu bulină rămâneau goale, proprietarii acceptau ca acestea să fie consolidate. 

În altă ordine de idei, să nu uităm cel mai important lucru: clădirile nu se antrenează la cutremur. Cu toții am auzit celebra replică: „dacă blocul a rezistat la cutremurele din 1940 și 1977 înseamnă că blocul este bun”. Este bine că stau în picioare, dar  cutremurele din 1940 și 1977 le-a lovit rău, iar avarierile sunt cumulative. Așa că este nevoie ca de aer din apartamente noi. Clădirile nu există la nemurire, iar blocurile „comuniste” au deja 50-60-70 de ani și ar trebui reconsolidate.

Să vă mai dau un exemplu. Am un prieten care vrea să-și ia apartament cu trei camere în București. Nu găsește decât blocuri vechi. Și nu are o problemă cu ele, doar că vrea să aibă căldură, apă caldă și loc de parcare, iar în zonele alese de el acest lucru este imposibil. Și să faci baie la lighean în 2024, într-o capitală europeană, este de noaptea minții. Și fiindcă nu mai sunt apartamente în blocurile noi, proprietarii cer foarte mult pentru un apartament în blocurile „comuniste” (sau în blocurile cu bulină).

Când vorbim de cutremure majore, victime, morți și de faptul că patru ani nu s-a făcut nimic, doar s-a blocat totul, vorbim și de Nicușor Dan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel