De ce avem un sezon gripal atât de puternic. Dr. Doina Pleșca a spus care sunt cauzele: Virusurile au fost în adormire în ultimii ani
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Tot mai multe cazuri de gripă au fost depistate în ultimele săptămâni în țara noastră, iar cele mai multe spitalizări sunt în rândul copiilor. Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie, a explicat de ce este atât de virulent acest virus, după 2 ierni marcate de restricții care au limitat răspândirea SARS-CoV-2.

S-a constatat în ultimele săptămâni o creștere semnificativă a cazurilor de gripă, mai ales în rândul tinerilor, iar ministrul Alexandru Rafila a anunțat, acum cinci zile, stare de alertă epidemică pe teritoriul României.

De asemenea, infecțiile au cauzat și decesul mai multor persoane, inclusiv o femeie în vârstă de 25 de ani fără condiții medicale preexistente (citește AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Mihai Craiu, sfaturi pentru a scădea riscul de îmbolnăvire cu gripă: Ar trebui să reînvățăm spălatul corect al mâinilor

De ce virusul gripal este atât de virulent

Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie, a explicat care sunt cauzele declanșării sezonului gripal mai devreme cu aproape două luni decât în mod normal și de ce ultimele două ierni au fost lipsite de astfel de probleme:

„Suntem în plin sezon rece, când virusurile de iarnă devin foarte active, respectiv virusul gripal, virusul sincițial respirator, coronavirus, rinovirusurile, etc. Dacă este să privim ultimele două sezoane, 2020-2021 și 2021-2022, trebuie să ne aducem aminte că am fost în plină pandemie de Covid-19, ceea ce a determinat închiderea școlilor, grădinițelor, munca de acasă, mască, distanțare, măsuri de prevenție care au limitat pe de o parte limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 și pe de altă parte au pus în adormire celelalte virusuri.

În acest moment, când lucrurile nu mai sunt ca în 2021-2022, când oamenii mai deloc nu mai poartă măști, umblă răciți prin spațiile închise, merg în colectivități, la serviciu, la școală și grădiniță, incidența acestor infecții virale respiratorii a crescut spectaculos. Este un fenomen epidemiologic început în octombrie pe teritoriul american și care, după vreo două-trei săptămâni a intrat în spațiul european și a ajuns și în România.

Este un ciclu epidemiologic sosit puțin mai devreme față de ce știam. Vârful infecțiilor cu gripă este preponderent la mijlocul lunii februarie, dar noi iată că ne confruntăm din decembrie cu această infecție virală“, a spus, pentru DC News, dr. Doina Pleșca, medic primar pediatrie și pneumologie pediatrică, președintele Societății Române de Pediatrie 

CITEȘTE ȘI     -     Gripa face ravagii. Zi liberă dacă ai copil bolnav. Atenție cum iei liberul! Dacă încalci o prevedere din lege, va fi anulată posibilitatea ulterioară de a mai beneficia, vreodată, de acest beneficiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel