De Ce au pierdut profesorii lupta cu Băsescu: un sindicalist arată cum liderii mișcării sindicale și-au trădat oamenii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
greva-generala
greva-generala

Premierul Emil Boc a hotărât să plafoneze salariile profesorilor și amenință cu sancțiuni penale directorii care...aplică hotărârile judecătorești. Decizia sa va deveni lege, prin folosirea mașinii de vot PDL-UDMR-UNPR din Parlament, așa că nu mai sunt șanse să crească salariile în Educație. De Ce au pierdut profesorii, sau mai precis de ce a eșuat mișcarea lor sindicală?i Ruptura între sindicate și dascăli s-a produs în anul 2005, susține Ion Enache, președintele sindicatului "Învățământ Spiru Haret- Ilfov". Atunci, o grevă generală de peste o lună de zile se oprea brusc, fără niciun câștig pentru simplii membri de sindicat. Mișcarea a fost coordonată de Traian Băsescu, care a intervenit ca moderator și a propus alocarea banilor spre investiții. Profesorilor li s-a promis că li se vor mări salariile abia după o investiție serioasă în școli. Acele renovări au fost adevărate afaceri pentru firmele de partid, profitând și directorii, ba chiar și unii lideri de sindicat care au făcut parte din comitetele și comisiile aferente.  Profesorii nu au mai riscat de atunci greve de proporții, pierzându-și  încrederea în liderii mișcării sindicale, suspectați că li s-ar fi promis avantaje materiale în așa zisa ”reformă” a infrastructurii școlare. Sindicatele au greșit din nou, prin fragmentarea protestelor. Acțiunile izolate, cu efective reduse numeric, au dat o imagine de neputință și au dus la resemnarea dascălilor, ceea ce  fost, din nou, în beneficiul Puterii, dar și al liderilor sindicali care s-au văzut mai des la televizor.

greva-generala

Ce cred membrii simpli ai sindicatului, l-am întrebat pe un lider local, care nu face parte din ”nomenclatura sindicală”?

„În sistemul de învățământ plutește o mare dezamăgire, pentru că nu s-a obținut nimic pe partea sindicală de foarte mult timp. Din ce în ce mai mulți profesori preferă să-și vadă interesul propriu, pierzându-și tot mai mult încrederea în obținerea unor avantaje la nivel colectiv”, explică pentru De Ce News, Ion Enache, președintele sindicatului "Învățământ Spiru Haret- Ilfov”.

Care sunt cauzele?

„Cei care se implică în proteste organizate de sindicat pierd: sunt zile care se taie din salariu sau care trebuie recuperate. În acest timp, protestatarii observă că alți colegi beneficiază de avantajele obținute de cei care au participat la grevă. Sau, în caz de penalități, cei care au stat de-o parte nu riscă nimic”, a adăugat Ion Enache.

Când s-a pierdut legătura dintre membrii de sindicat și lideri?

”Filmul s-a rupt în noiembrie 2005, când una din grevele cele mai lungi din învățământul românesc s-a întrerupt brusc, fără prea multe explicații, iar profesorii au fost nevoiți să recupereze cele peste 4 săptămâni de stopare a activității. De atunci a început să dispară încrederea profesorilor în sindicatele din care fac parte. În tot acest context,  apare politica de discreditare a liderilor sindicali din prezent. Și , chiar dacă nu toți sunt corupți, în mentalitatea publică se generalizează această imagine, iar încrederea scade alarmant. Așa s-a ajuns ca în momentul de față procentul de încredere în sindicate să fie asemănător cu cel de încredere în Guvern, undeva în jur de 10%. Oamenii cred că toți îi manipulează, de la guvernanți până la lideri de sindicat și preferă să-și caute singuri dreptatea”, explică Ion Enache.

De ce nu protestează sindicatele împreună, ca în Anglia, unde s-au strâns recent 400.000 de oameni în stradă?

”Fiecare lider de sindicat are interesul să se afirme, pentru a recâștiga încrederea sindicaliștilor. De aceea, se preferă protestele separate ale diferitelor sindicate. Astfel, se pierde din puterea necesară pentru obținerea de rezultate. Iar rezultatele întârzie să apară și s-a ajuns deja la limita extremă, la plafonarea salariilor, la amenințarea cu amenda penală și la imposibilitatea de a face grevă în timpul examenelor. Normal că profesorii nu mai cred nimic și consideră că toți se folosesc de ei, inclusiv liderii de sindicat”, ne-a declarat Ion Enache.

Citește și:

Guvernul interzice majorări salariale pentru profesori, sub amenințarea sancțiunii penale. Ponta depune plângere penală împotriva lui Emil Boc

Cine se află în spatele megașmenului de 100 de milioane de euro marca Gabriel Sandu

Firmele megaşmenului Gabriel Sandu-Microsoft: tranzacţii, acţionariat, conexiuni

Megaşmen Gabriel Sandu II. “Internet în şcoala ta”, fără Daniel Funeriu

Cine sunt trădătorii din mişcarea sindicală şi ce au primit ei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel