De ce au crescut prețurile la energie, de fapt
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
De ce au crescut prețurile
De ce au crescut prețurile
Nu doar în Europa, ci peste tot în lume prețurile la energie au crescut începând cu 2021, iar cauzele sunt multiple. Consecințele sunt la fel de puternic resimțite la nivelul gospodăriilor și companiilor și toată lumea face eforturi mari pentru a le contracara.

Există numeroase voci care identifică anumite cauze pentru aceste scumpiri care se transformă în mituri, însă, în fapt, realitatea poate fi destul de diferită. 

Una dintre cauzele menționate pentru scumpirea energiei se referă la creșterea tarifelor pentru certificatele de emisii, cu toate că aceasta nu se reflectă integral în prețuri. Mecanismul european de tranzacționare a certificatelor de emisii are la bază limitarea emisiilor produse într-un an. Acest lucru înseamnă că o companie trebuie să cumpere certificate pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emite, iar numărul de certificate este limitat. Odată cu creșterea prețului gazelor, producătorii de energie care folosesc această resursă și-au redus producția, folosind mai mult cărbune. Din această cauză,  au  crescut emisiile de CO2 și s-a amplificat lupta pentru achiziționarea certificatelor. 

Un alt motiv atribuit creșterii prețurilor la energie este politica verde a Uniunii Europene. Cu privire la acest aspect, de fapt, avem de a face cu dependența de combustibilii fosili și cu surse reduse de energie regenerabilă. După ce se va dezvolta mai mult industria bateriilor de stocare, se vor implementa mecanisme prin care să fie gestionată mai ușor fluctuația ofertei și micii producători de energie la nivel local vor fi stimulați să  investească mai mult, va crește cantitatea de energie disponibilă și va scădea prețul pentru energie.

Liberalizarea pieței de energie nu a contribuit la creșterea prețurilor, ci contextul european și modificările din industrie. Marii consumatori de energie resimt aceste creșteri cu mai multă putere, fapt care generează producție mai puțină, reducerea contribuției la PIB și inflație mai mare. Lipsa retehnologizării, a investițiilor și a modernizărilor în energie determină o producție scăzută și o dependență accelerată de importuri. 

În final, există voci care susțin faptul că distribuitorii și furnizorii de energie au profitat de moment și au speculat bursa din industrie, în detrimentul consumatorilor. În realitate, s-a întâmplat ca unii consumatori să aibă facturi emise greșit deoarece Legea plafonării și compensării a fost aplicabilă de la 1 noiembrie, normele de aplicare au apărut în jurul datei de 29 noiembrie, iar modul de aplicare a fost definitivat finalul lunii decembrie. Astfel, unii furnizori de energie electrică sau gaze naturale au rectificat facturile emise greșit și au înapoiat banii consumatorilor casnici sau non-casnici.

Așadar, prețurile la energie au crescut din cauza unui cumul de factori, de la cererea de energie din 2021 a persoanelor fizice și a companjilor din industria producătoare și nu numai, care a crescut prea repede față de cât a crescut oferta; în 2020 nu s-au realizat lucrările de investiții și întreținere în capacități de energie electrică sau gaze naturale, în special LNG în SUA; a crescut cererea de energie în Asia înaintea altor regiuni și a atras o mare parte din livrările globale de gaz lichefiat sau chiar faptul că nu a bătut vântul suficient în Europa. 

Este cert faptul că energia va mai suferi modificări pe parcursul următoarelor luni, iar impactul lor încă nu poate fi estimat cu precizie. În rândul consumatorilor este foarte important să poată plăti cât consumă, să primească oferte personalizate cu preț avantajos astfel încât plata facturilor să nu devină o povară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel