De ce atât de mulți tineri se gândesc că nu vor să aibă copii vreodată
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Numărul adulților care nu au copii și care nu cred că vor avea vreodată copii este în creștere. De ce se întâmplă asta? Cum se simt acești adulți referitor perspectiva de a nu avea niciodată copii? Decenii de sondaje oferă câteva răspunsuri.

Spre sfârșitul anului 2021, Centrul de Cercetare Pew a chestionat mai mulți adulți din SUA, cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, care nu aveau copii. Aceștia au fost întrebați cât de probabil este să aibă vreodată copii. Un sondaj similar fusese deja realizat cu trei ani mai devreme, în 2018.

În 2018, 37% din totalul celor chestionați au spus că „nu este prea probabil” sau „deloc probabil” să aibă copii într-o zi. Până în 2021, acest număr a crescut la 44%.

O mare parte din cercetările privind intențiile de a avea copii includ doar femei. Sondajele Pew privind intențiile de a avea copii au inclus și bărbați, dar nu au găsit diferențe în modul în care ambele genuri tratează problema. (Nu au fost raportate rezultate pentru persoanele care se identifică în alt mod decât „bărbați” sau „femei”.)

Adulții care au spus că este puțin probabil să aibă vreodată copii au fost întrebați de ce. Motivul numărul unu a fost că pur și simplu nu doreau să aibă copii, fără prea multe explicații. Mai mult de jumătate, 56%, au spus asta. Adulții mai tineri (cei sub 40 de ani) au avut și mai multe răspunsuri de acest fel decât cei mai în vârstă (cu vârste între 40-49 de ani): 60%, comparativ cu 46%.

43% dintre adulți au spus că probabil nu vor avea niciodată copii, dar din alte motive. Ei au răspuns la această întrebare cu propriile lor cuvinte, oferind uneori mai multe motive. Cele mai frecvente trei motive pe care bărbații și femeile le-au oferit au fost:

  • Motive medicale (19%)
  • Motive financiare (17%)
  • Fără partener (15%)

Alte motive au inclus faptul că ei sau partenerul lor sunt prea bătrâni (10%), starea planetei (9%), schimbările climatice/mediul (5%) și că partenerul lor nu vrea copii (2%). .

Scăderea intențiilor de a avea copii între 2018 și 2021 ar putea fi explicată de pandemie. Cu toate acestea, chiar înainte de pandemie, natalitatea era în scădere. Un alt raport Pew a menționat că anul 2019 a marcat al cincilea an consecutiv în care rata natalității din SUA a scăzut.

Ce se întâmplă când femeile se apropie de sfârșitul anilor fertili?

Există o excepție interesantă de la scăderea generală a natalității. Pentru femeile care se apropie de sfârșitul anilor fertili, procentul celor care au copii este în creștere. Datele Biroului de Recensământ, analizate de cercetătorii Pew, au arătat că, în 2008, 82% dintre femeile cu vârste cuprinse între 40 și 44 de ani erau mame; până în 2018, acest număr a crescut la 85%. Femeile care au fost întotdeauna singure (niciodată căsătorite) sunt mai puțin susceptibile să fie mame. În 2018, 59% erau mame, comparativ cu 85% dintre toate femeile între 40 și 44 de ani. Cu toate acestea, 59% reprezintă o creștere uriașă din 1994, când doar 32% dintre femeile care au fost întotdeauna singure erau mame.

Într-o serie de sondaje de-a lungul anilor, femeile între 40 și 44 de ani au fost întrebate dacă își doresc să aibă copii. Numărul celor care spun da este în creștere. În analizele răspunsurilor lor, profesorul de la Universitatea de Stat Bowling Green, Karen Benjamin Guzzo, a descoperit că, în 2002, 35% dintre femeile de patruzeci de ani, care nu aveau deja copii, își doreau să aibă unul sau mai mulți. Până în 2013, acest număr a crescut la 42%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel