Alegeri locale 2020. De ce are Traian Băsescu șanse reale la Capitală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Traian Băsescu a intrat în cursa pentru Primăria Municipiului București. Candidatura, venită ca o palmă pentru PNL, după ce a acceptat compromisul pus pe masă de USR, este prezentată, de analiștii politici, ca una cu șanse. 

Toată suflarea politică îl știe pe Traian Băsescu și știe că nu este un politician care să ia 4% în București. Toți analiștii politici apreciază că fostul președinte al României nu este un candidat ușor de dus în această cursă politică. Dar, dincolo de analiza de context politic și istorie, avem cifre. 

În 2009, la alegerile prezidențiale, Traian Băsescu, în București, în primul tur, a primit votul a 278.779 de alegători. La ultimele alegeri, Primăria Capitalei a fost câștigată cu 246.553, o diferență de peste 30.000 de voturi. 

La nivelul anului 2009, în cursă cu Traian Băsescu era și Crin Antonescu, deci nu vorbim despre o ”dreaptă unită”, ci de PNL și PDL. Crin Antonescu primise votul a 254.492 de alegători în București.  

Datele provin de pe site-ul oficial AEP. 

În plus, pe lângă aceste date, știm că eșecul negocierilor PNL - PMP a produs un cutremur în partidul lui Ludovic Orban. Rareș Bogdan, prim-vice al PNL, a răbufnit în direct, și a criticat forma finală a acordului cu USR din Capitală. Atunci, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a aruncat în scenă procentele lui Traian Băsescu de astăzi, de la nivelul Capitalei: 16%! Traian Băsescu a afirmat că PMP-ul singur are 10% în București, fără el, deci fără ”locomotivă”. Și asta înainte ca Traian Băsescu să anunțe că ar candida. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel