Data actualizării:
Data publicării:

De ce ar trebui să mănânci cate 10 prune uscate în fiecare zi. Beneficiile te vor uimi

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @natalystep
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @natalystep
Deși nu este nici pe departe cel mai consumat în țara noastră, acest fruct, în varianta sa deshidratată, aduce numeroase beneficii pentru sănătate pe care probabil nu le cunoști.

Deși până acum se considera că prunele uscate erau cel mai bun aliat pentru o sănătate digestivă corectă și pentru combaterea constipației, un studiu recent a arătat că, pe lângă beneficiile pentru intestin, acest fruct este de asemenea o armă puternică împotriva pierderii de masă osoasă și contribuie la întărirea mușchilor.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oklahoma, Statele Unite, a dezvăluit că un consum zilnic de prune uscate crește cu 17 procente concentrațiile de IGF-1. Aceste inițiale se referă la o proteină care reglează hormonul de creștere, stimulează dezvoltarea osoasă și favorizează țesutul muscular.

A apărut un nou superaliment

Ceea ce toți cunoaștem sub numele de prună uscată este, de fapt, o prună deshidratată. Printre multiplele sale proprietăți benefice, conține vitamina K, potasiu, fosfor și magneziu, toate ingrediente esențiale pentru prevenirea densității osoase scăzute.

Semnificativ mai frecventă în rândul femeilor aflate în perioada de postmenopauză, osteoporoza este o afecțiune foarte răspândită care, conform studiului menționat, poate fi reversibilă printr-o dietă bogată în prune uscate. Cercetătorii au descoperit că prunele uscate ar putea ajuta la prevenirea sau cel puțin la întârzierea pierderii osoase la vârste înaintate.

Conform experților, consumul de prune nu doar că reduce inflamația (și implicit tensiunea arterială, de exemplu) și stresul oxidativ, dar contribuie și la întărirea și sănătatea oaselor. Consumul a 10 prune uscate zilnic, pe parcursul unui an, a demonstrat că îmbunătățește densitatea minerală osoasă în antebraț și în partea inferioară a coloanei vertebrale.

Concluzia unui articol publicat în Journal of Medicinal Food este că mineralele, compușii fenolici, vitamina K și fibra dietetică conținute în acest fruct contracarează efectele pierderii osoase, în special la femeile de peste 45 de ani.

2. Sursa foto... (dried-plums-prune-uscate_40943500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @stockking

Câte prune uscate pe zi sunt sănătoase?

Studiul menționat a arătat, de asemenea, că prunele uscate neutralizează aciditatea pH-ului, care este alterată de acidoză și poate deveni periculoasă, afectând diferite organe ale corpului nostru.

Astfel, cantitatea pe care studiul a considerat-o necesară pentru a observa aceste schimbări pozitive, în special în ceea ce privește masa musculară și întărirea oaselor, este de 50 de grame pe zi (aproximativ 100 de calorii).

Pentru a integra toate beneficiile lor în dieta noastră, putem include prunele uscate în bolul de cereale la micul dejun, le putem amesteca cu iaurt grecesc sau le putem consuma ca snack între mese. Este important de menționat că proprietățile lor sunt concentrate deoarece sunt uscate, ceea ce le face mai calorice.

Alte beneficii ale prunelor uscate

Pe lângă întărirea oaselor și dezvoltarea masei musculare, prunele uscate ne ajută să reducem aportul de zahăr în dietă, ceea ce este important pentru menținerea unei greutăți sănătoase. Fiind un fruct foarte sățios, ele ne vor face să nu mai avem poftă de alte alimente decât cele necesare.

Zahărul prezent în mod natural în prunele uscate se numește sorbitol și are proprietatea de a se absorbi lent în sânge, evitând astfel vârfurile glicemice care provoacă inflamația organismului.

Fibra solubilă pe care o conțin, cum ar fi pectina, contribuie la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin reglarea funcțiilor intestinului și îmbunătățirea răspunsului la insulină. De asemenea, controlează absorbția grăsimilor din alimente, ceea ce ar putea contribui la scăderea nivelului de colesterol.

Proprietățile laxative ale prunelor uscate nu sunt o noutate pentru majoritatea oamenilor, datorită conținutului lor ridicat de fibre. Totuși, poate nu este la fel de cunoscut faptul că ele conțin fier, util în combaterea anemiei, sau potențialul lor de vitamina C, care previne calcifierea arterelor și menține sănătoase vasele de sânge, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel