Data actualizării:
Data publicării:

De ce ar fi greșit pentru PNL să iasă de la guvernare acum. Precedentul din 2009

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Partidul Național Liberal decide în această seară dacă iese de la guvernare.

Liberalii se întrunesc joi seara, începând cu ora 19:00, la Vila Lac, pentru a discuta despre posibilitatea ieșirii de la guvernare și despre mobilizarea în teritoriu pentru alegerile din noiembrie și decembrie.

Reuniunea are loc în contextul în care, în ultimele zile, PNL a lansat acuzații fără precedent la adresa Partidului Social Democrat, punând pe seama acestuia decizia Curții Constituționale de eliminare a unui competitor electoral din alegerile prezidențiale. Reamintim în acest sens că europarlamentara Diana Șoșoacă a fost scoasă din cursa pentru Cotroceni printr-o decizie a CCR.

De asemenea, acuzații au fost aduse social democraților și după scandalul Nordis, deputata Laura Vicol fiind învinuită că a blocat, în Comisia Juridică pe care a condus-o, proiectul de lege care ar fi evitat „țepuirea“ cumpărătorilor. 

În acest climat tensionat, PNL a transmis în urmă cu două seri, prin vocea președintelui Nicolae Ciucă, faptul că a rupt coaliția cu Partidul Social Democrat, dar rămâne la guvernare „doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza (n.r. cei din PSD) pentru a câștiga alegerile“. 

Foto: Inquam Photos / George Călin

De ce ar fi sinucidere pentru PNL să iasă de la guvernare

 

Situația politică din aceste zile este aproape trasă la indigo cu cea din a doua parte a anului 2009, atunci când PDL guverna alături de PSD, într-un executiv condus de Emil Boc. La finalul lunii septembrie, premierul Boc a propus remanierea ministrului Administrației și Internelor, Dan Nica (PSD).

Prim-ul ministru a argumentat decizia de a-l da afară din guvern pe Nica prin declarațiile făcute de acesta cu câteva zile în urmă cu privire la încercarea de fraudare a alegerilor prezidențiale.

La mai puțin de o săptămână de la eveniment, Partidul Social Democrat a ieșit de la guvernare și a mers în alegeri din postura de partid de opoziție ... care nu s-a dovedit a fi una câștigătoare. 

Mircea Geoană conducea PSD-ul de mai bine de patru ani și se îndrepta către fotoliul de la Palatul Cotroceni. Numai că, strategia de ieșire de la guvernare cu doar puțin timp înainte de alegerile prezidențiale a reprezentat o sinucidere pentru șansele PSD-ului de a da președintele României. Mircea Geoană a pierdut alegerile în fața lui Traian Băsescu, iar în februarie 2010 a fost înlocuit de la șefia partidului cu Victor Ponta.

O eventuală ieșire de la guvernare, acum, a Partidului Național Liberal ar putea fi privită de electorat, pe lângă lăsarea întregii puteri executive în mâna unui singur partid, și ca o dovadă de lașitate în condițiile unei situații economice dificile și a unui context regional tensionat. Scenariul din 2009 s-ar putea repeta, punând Partidul Național Liberal în aceeași situație în care a fost PSD acum 15 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel