Data publicării:

De ce apare pofta de dulce

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
De ce apare pofta de dulce / Foto: Pixabay
De ce apare pofta de dulce / Foto: Pixabay

Află în articol de ce apare pofta de dulce.

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit unei cercetări din 2018, pofta de dulciuri este acum atât de comună, încât unii cercetători se întreabă dacă am dezvoltat o cultură de formare a obiceiurilor atunci când vine vorba de pofta de zahăr. Ar putea fi un moment bun pentru a arunca mai îndeaproape o privire asupra motivului pentru care avem poftă de dulciuri și ce putem face în acest sens.

Ce cauzează pofta de zahăr?


Oamenii tânjesc după zahăr din mai multe motive - unele dintre ele fiziologice și altele psihologice, scrie healthline.com. Deci, dacă vă întrebați de ce că este poftă de dulce, iată câteva cauze posibile de luat în considerare.

Ceea ce mănânci – împreună cu de ce, când și cât de mult mănânci – se poate transforma în modele de comportament. Într-o altă revizuire a cercetării din 2018, cercetătorii spun că ceea ce îți dorești este rezultatul condiționării clasice: comportamente pe care le-ai adoptat de-a lungul timpului pentru că te-ai simțit satisfăcut. Pe scurt, s-ar putea să ai poftă de zahăr pentru că mintea și corpul tău au fost antrenate să-l poftească.

O poftă intensă poate fi simțită ca fiind un obicei. Cercetătorii au descoperit că alimentele procesate - în special cele care conțin zahăr adăugat - pot provoca comportamente de formare a obiceiurilor la oameni, la șobolani și la șoarecii de laborator.

Formarea obiceiurilor


Alimentele cu zahăr formează obiceiuri în același mod ca și drogurile? Știința nu este complet clară în acestă privință. Cu toate acestea, alimentele procesate care au zahăr pot declanșa eliberarea dopaminei neurochimice în centrul de recompensă al creierului tău. Mai multă dopamină ar putea însemna mai multe pofte.

Este posibil ca îndulcitorii artificiali, care au un gust mult mai dulce decât zahărul, să modifice preferințele gustative ale oamenilor în timp. Unii cercetători cred că atunci când oamenii se obișnuiesc cu gustul îndulcitorilor artificiali, dorința lor de alimente mai dulci ar putea deveni mai puternică.

Într-un mic studiu din 2015, cercetătorii au urmărit pofta de dulce la un grup de 20 de persoane care au renunțat la toți îndulcitorii, atât calorici, cât și necalorici. După 2 săptămâni, 86,6% dintre ei au raportat că nu mai au pofta de zahăr. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să spună că medicii ar trebui să recomande pacienților lor să participe la o provocare de a renunța la îndulcitori timp de 2 săptămâni.

Stresul


Corpul tău răspunde la stres secretând hormoni care sunt, de asemenea, legați de pofta de mâncare. Într-un studiu din 2019, hormonul stresului cortizolul a fost legat de dorința de alimente dulci, de exemplu. O altă analiză a arătat că hormonul grelina, care controlează apetitul, a fost eliberat atunci când oamenii erau stresați.

Și dacă sunteți expus la stres pe o perioadă lungă de timp, un studiu din 2015 a arătat că veți fi vulnerabil la pofta crescută de alimente gustoase, care conțin zaharuri și grăsimi adăugate.

Lipsa somnului


Relația dintre ceea ce mănânci și modul în care dormi este complexă. Un studiu din 2013 a arătat că oamenii care nu dorm suficient tind să poftească la alimente dulci sau sărate.

Acest lucru se poate datora faptului că prin mâncare ar dori să-și mărească nivelul de energie. O cercetare din 2017 a arătat că alimentele cu zahăr pot interfera cu calitatea somnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel