Data publicării:

De ce apare Nicolae Ciucă într-o fotografie oficială, alături de șefii de stat, la Summitul NATO. Iulian Chifu, explicații / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Administrația Prezidențială
FOTO: Administrația Prezidențială
Iulian Chifu, fost consilier de stat al premierului României, preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor și profesor la SNSPA, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a explicat de ce Nicolae Ciucă, președintele Senatului, apare într-o fotografie oficială alături de șefii de stat la Summitul NATO. 

Iulian Chifu a subliniat că trăim vremuri turbulente, iar Declarația Finală a Summitului NATO evidențiază o creștere a amenințărilor de toate tipurile. El a menționat că România trebuie să se pregătească pentru eventualitatea unui război de mare intensitate și pe termen lung, nu pentru a purta războiul, ci pentru a-l descuraja.

„Trăim vremuri turbulente. Tocmai citeam Declarația Finală a Summitului NATO în care avem  o multiplicare a amenințărilor de toate categoriile, deci vor reclama mai multe resurse și acest lucru nu înseamnă doar să ne uităm la alianțe, la cine ne ajută și la cine ne dă, ci acest lucru presupune ca în România să ne pregătim, inclusiv în perspectiva unui posibil război pe scară largă, de mare intensitate pe termen lung, nu ca să purtăm războiul, ci ca să avem cele necesare pentru a putea descuraja și pentru a nu ajunge vreodată să purtăm vreun război aici.

Deci e vorba de o investiție importantă în capabilitățile militare pe termen lung, în industria de apărare, în atractivitatea funcției militare și a funcțiilor din domeniul securității pentru că știți că am avut câteva porniri din acestea cu pensiile nesimțite care au lovit puternic în întregul aparat.

Aici cred că este și treaba noastră și întotdeauna trebuie să ne uităm în oglindă când simțim o amenințare, să vedem ce facem noi înainte să solicităm aliaților să ne ajute.”, a spus Iulian Chifu. 

 

3. FOTO: Admi... (original_participare_la_summitul_nato_de_la_washington_10_iulie_2024-6_36868200.jpg)

FOTO: Administrația Prezidențială

 

Cum explică fotografiile de la NATO în care apare și Nicolae Ciucă 

 

Referitor la fotografiile de la Summitul NATO în care apare și Nicolae Ciucă, Iulian Chifu a explicat că președintele României își alege delegația, iar Nicolae Ciucă, fiind al doilea om în stat și prezent la Adunarea Parlamentară a NATO, a fost inclus în delegație. De asemenea, în absența președintelui, la Comisia NATO–Ucraina, Ciucă a fost desemnat să reprezinte România, conducând delegația.

„Cum vă explicați fotografia de la NATO în care îl avem pe un general din România, care acum nu mai e general, este om politic, și nu este nici președintele țării, nici prim-ministru. Este președintele Senatului. Lucru inedit în acea fotografie, nu mai era nimeni cu o asemenea funcție. Foarte interesantă acea fotografie cu Nicolae Ciucă.”, a spus Oana Stănciulescu. 

„Vă referiți la cea de la Consiliul Nord Atlantic, din spatele președintelui României. Președintele României își alege delegația și nu trebuie uitat că președintele Ciucă, președintele Senatului, a fost prezent la Adunarea Parlamentară a NATO, este ce de-al doilea om în stat și atunci a fost introdus în delegația președintelui. În ceea ce privește cealaltă fotografie, unde era fără președinte, la Comisia NATO–Ucraina, acolo președintele l-a desemnat pe președintele Senatului. A avut mandat să reprezinte România.

Acolo președintele Ciucă a condus delegația României la dezbaterea Consiliului NATO-Ucraina. Deci era natural să fie acolo, e al doilea om în stat și vorbim despre un final de mandat al președintelui României care a găsit o cale să dea acest mandat și să solicite un asemenea transfer.", a spus Iulian Chifu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel