De ce Al. I. Cuza e comparat cu Abraham Lincoln. Geoană: A fost arhitectul primului mare salt istoric al României moderne
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
colaj: Freepik, Facebook/Arhivele Diplomatice ale MAE
colaj: Freepik, Facebook/Arhivele Diplomatice ale MAE
Proiectul România 2030 a organizat astăzi, la Bruxelles, o dezbatere cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române. 

Evenimentul s-a bucurat de prezența Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană și a domnului Prof. Dr. Ștefan Constantinescu, Președintele Federațiilor Europene a Academiilor de Medicină. Acest eveniment face parte din suita de dezbateri organizate de Proiectul România 2030 în țară și în străinătate, cu scopul de a contribui la conturarea unui proiect de țară.

Cuvântul de deschidere i-a revenit lui Mircea Geoană: "Principele Cuza rămâne în istorie ca efigie a unui vis, a unei rugăciuni primite, a gândului înaripat de voinţă şi a voinţei transformate în faptă. Cuza nu a fost doar cel care a unit, dar şi cel care a transformat ţara. A introdus reguli clare de rânduire a statului. A fost arhitectul primului mare salt istoric din istoria modernă a României. Educaţie de toate gradele, ocrotirea sănătăţii, armată şi ordine internă, economie agrară, sistemul fiscal, transporturile, cultură, justiţie - toate au fost organizate sau reorganizate de el". 

Ocaua lui Cuza, aliat în lupta împotriva corupţiei - cancerul oricărei naţiuni

Acesta a amintit şi de însemnătatea celebrei oca a lui Cuza şi aplicabilitatea ei chiar şi în zilele noastre, în lupta cu corupţia. "De la el ne-a rămas expresia "Ocaua lui Cuza" - o reamintirea a nevoii perene de a lupta pentru reguli egale pentru toţi şi împotriva cancerului pe care corupţia îl reprezintă pentru prosperitatea şi sănătatea morală a fiecărei naţiuni."

Cuza al nostru şi Lincoln al americanilor, ce au în comun?

Preşedintele Academiei Române, ilustrul istoric Ioan Aurel Pop, a făcut, la un moment dat, o paralelă memorabilă între Cuza şi Abraham Lincoln. "Ca şi Lincoln, spune academicianul Pop, Cuza a reconstituit din temelii o ţară şi a plătit îndrăzneala sa cu moartea sa politică. Lincoln a plătit preţul fondării şi transformării Americii moderne cu moartea sa fizică, prin asasinare. Odată cu Unirea din 1859 a crescut sentimentul unităţii românilor. După ce Moldova şi Ţara Românească au devenit una, toate teritoriile locuite de români au început să tresalte. Conştiinţa românilor de pretutindeni s-a încărcat cu realitatea acestui vis românesc total, iar ceea ce până atunci nu a fost decât o posibilitate a devenit o datorie şi un ideal al tuturor" a adus în prim plan Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.

În cadrul dezbaterii "Mica Unire" de la Bruxelles s-a alăturat discuției şi Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal "Regina Maria" din Iași și Florian Bichir, jurnalist Evenimentul Istoric. La finalul evenimentului a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar partea a doua a inclus proiecția filmului documentar "Mica Unire" din arhiva TVR.

Dezbaterea integrală poate fi urmărită aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel