Rusia. GRU, cea mai temută agenție de spionaj
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Agenția de spionaj GRU din Rusia este una dintre cele mai temute și eficiente agenții de spionaj din lume, mai multe atacuri care au ajuns pe prima pagină a ziarelor fiind opera agenților GRU. 

GRU este o agenție militară de spionaj, iar rolul său este acela de a colecta informații și de a desfășura misiuni în afara granițelor Rusiei. Agenția se deosebește de KGB, actualul FSB, scrie BBC

GRU vine de la Direcția Generală de Informații, agenția supraviețuind căderii KGB și revenind în forță în ultimii ani. Marea Britanie a atras atenția că GRU ar fi vinovată de atacul de la Salisbury din 2018, când un fost agent al GRU și fiica sa au fost otrăviți. Statele Unite ale Americii arată cu degetul aceeași agenție în cazul unor atacuri cibernetice. Agenții GRU sunt bănuiți de a se fi infiltrat în Ucraina și Siria, țări în care Rusia are interese militare. Doi agenți care au legătură cu atacul din Marea Britanie au fost identificați de Cehia în explozia unui depozit de armament din 2014. 

Rusia a avut o agenție de spionaj militar încă de acum 200 de ani, din timpul războaielor napoleonice. Agenția s-a reorganizat în 1917 și a devenit GRU în 1942, la apogeul celui de-al Doilea Război Mondial, când aduna informații despre Germania și țările aliate. Asemenea agenților operativi, GRU are și echipele sale de commando, specializate în intervențiile în zonele de conflict, recunoaștere și sabotaj. Forțele de elită au intervenit în Afghanistan, în invazia din 1979. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel