Data publicării:

De ce AEP ține la secret metodologia de numărare a votului

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care se ocupă organizarea alegerilor, se pare că refuză să   dezvăluie modul în care se realizează, din punct de vedere tehnic, numărarea și centralizarea voturilor. Ziuanews.ro dezvălui tergiversarea AEP în a da unele răspunsuri la câteva întrebări elementare  asupra softului de care dispune instituția, existând suspiciuni de implicare a serviciilor secrete în procesul electoral.

Autoritatea Electorală Permanentă ține la secret metodologia de numărare a votului, dar și a softului care este folosit în această procedură. Ziuanews.ro a încercat să afle mai multe informații despre procesul electoral care se va desfășura peste numai câteva zile, adresând instituției câteva întrebări de interes public.

1. Ce calculatoare se folosesc pentru prelucrarea rezultatelor? Aparţin Autorităţii Electorale Permanente, altei instituţii, sau sunt închiriate? Sunt păstrate undeva și se folosesc doar la alegeri sau sunt folosite în mod obișnuit?

2. Cine instalează softul necesar funcționării lor, softul special pentru alegeri, și cine verifică aceste unități, pentru a se asigura că nu există programe „străine” sau elemente hardware care ar putea influența în vreun fel buna lor funcționare? Când şi unde sunt montate aceste computere și celelalte echipamente necesare?

3. Cine sunt operatorii care introduc datele?

4. Cum se asigură corectitudinea şi securitatea transmiterii datelor? Aceste date se introduc la nivel de oraş, judeţ sau centralizat, după ce se adună procesele verbale?

5. S-a achiziţionat un nou soft sau este același ca și acum patru ani? Ce este diferit la softul folosit la scrutinul din 9 decembrie faţă de cele folosite la locale, respectiv la alegerile parlamentare?

6. La verificările făcute de către AEP pe listele electorale permanente s-au descoperit nereguli? Dacă da, de ce natură au fost aceste nereguli?

7. Ce rol joacă în procesul de prelucrare a datelor alte instituţii, precum STS sau Institutul Naţional de Statistică, dar și firmele care au creat softul?

Întrebările de mai sus au rămas fără răspuns,  iar modul despre cum se vor organiza  alegerile din 9 decembrie 2012 este încă un secret bine păzit de către membrii acestei instituții a statului român, scrie ziuanews.ro.

 Potrivit unor surse ale publicației menționate, la scrutinul din 9 decembrie se va folosi același soft ca și la alegerile parlamentare din 2008, creat de firma lui Sebastian Ghiță, candidat la  alegeri, din partea USL, pentru un fotoliu de deputat, într-un colegiu din Prahova.

 Pentru alegerile locale, Autoritatea Electorală Permanentă a achiziționat o aplicație care a centralizat datele din procesele verbale încheiate în secțiile de votare, a numărat voturile și a dat rezultatele finale. Softul a costat puțin peste un milion de euro și a fost realizat de TeamNet International SA.

Înainte de scrutinul de la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu, Autoritatea Electorală Permanentă a achiziționat un soft nou, de la XOR IT Systems, o firmă cu acționariat de prin Cipru. Softul a costat aproape două milioane de lei și are sarcina de a descoperi, pe loc, votul multiplu. A fost creat cu sprijinul STS și se află în custodia acestei instituții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel