De Ce a vrut Boc să schimbe Codul Muncii: primul exemplu, la desfiinţarea spitalelor
Camera Federativă (sindicatul medicilor) critică atât decizia de transformare a unor spitale în cămine de bătrâni, cât și modul în care medicii vor fi mutați din aceste centre. Potrivit dr. Octavian Georgescu, prim vicepreședinte CFMR, în ordinul ministrului Sănătății pentru desființarea spitalelor se spune că medicii de acolo vor avea o „opţiune personală” de alegere pentru redistribuie. Astfel, mutarea dintr-o localitate în alta a personalului nu ar presupune concedieri colective sau negocieri cu sindicatul. Totul se rezolvă prin formula: „.... solicit redistribuirea.” Este ca şi cînd medicul vrea să plece de acolo şi îi roagă pe guvernanţi să îl lase să o facă, susține dr. Georgescu. Aceasta este un important abuz faţă de existenţa sindicatelor. De aceea, a şi dorit Guvernul să modifice Codul Muncii”.
Sindicatul recunoaște că sunt prea multe internări în spitale și problematica legată de vârstnici este importantă, dar nu crede că se va rezolva ceva prin politica Guvernului. ”Guvernul ne-a anunţat că se cheltuie extrem de mult cu internările în spitale şi că acest fenomen trebuie să înceteze, amintește dr. Georgescu. Așa că s-a lăudat la FMI că va desfiinţa spitale. De aceea, s-a decis să desfiinţeze 67 de spitale (mai) mici din comune şi oraşe mai mici. Este acest proces urmarea unei evaluări legate de modul în care se fac internările în spitale ? Răspuns: NU !!
Problemele de fond sunt:
1. Spitalele au prea multe internări. Dar spitalele care internează mult nu sînt cele care se desființează ! Spitalele care internează mult sînt spitalele mari, din marile oraşe. Motivele pentru care a crescut numărul de internări ține de alte mecanisme, pe care Guvernul nu le-a luat în consideraţie: fragmentarea sistemului, dreptul medicilor de familie de a trimite direct la internare, sistemul de plată al spitalelor prin DRG, creşterea numărului de profesionişti în spitalele mari.
2. Căminele de bătrâni se vor înființa la ţară, în comune şi oraşe mici, unde bătrînii stau bine mersi în casele lor. De fapt, este nevoie de cămine de bătrâni în marile oraşe, acolo unde familia, ocupată cu lucrul, nu are grijă de ei. De aceea, această acţiune este absurdă. Ea nu are la bază nimic real, ci va conduce la închiderea căminelor pentru bătrîni din comunele unde se desfiinţează spitale, căci nu vor fi rentabile. Iar acest lucru se va întâmpla după 33 de luni, căci numai atât durează finanţarea acestor cămine”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News