Data publicării:

De Ce a început Traian Băsescu să folosească monarhia în discursurile sale

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
Traian basescu monarhie
Traian basescu monarhie

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1, că a dorit să facă un referendum pentru introducerea monarhiei, dar a fost împiedicat de Constituție. Voturile monarhiștilor au mers în România postdecembristă către dreapta, susținătorii Coroanei fiind prin definiție anti-stânga. Politologul Andrei Țăranu apreciază că regăsirea monarhiei în discursul președintelui poate fi explicată tocmai prin această înclinație electorală a monarhiștilor: Băsescu încearcă să-și găsească o platformă electorală pentru Mișcarea Populară, crede profesorul de doctrine politice.

”Manevra cu referendumul plus manevra cu monarhia reprezintă încercarea de a găsi o platformă electorală pentru Mișcarea Populară, care se consideră a fi expresia dreptei românești. Monarhiștii din România se consideră, prin excelență, ca făcând parte din dreapta. Toți care se consideră de dreapta, probabil, trebuie să fie aduși în acest bazin, pentru a reprezenta motorul, forța motrice a Mișcării Populare”, a declarat Andrei Țăranu, miercuri, la Digi24.

Pe de altă parte, Crin Antonescu s-a declarat și el de-a lungul timpului pro-monarhie. Pozițiile acestuia au fost însă fluctuante, concluzionând că ”opțiunea monarhică este departe de a fi în poziție de competiție”. Sondajele de opinie nu mai dau de mult monarhia la 3%, ci undeva în jur de 15%, o masă mică de electori ce nu trebuie însă neglijată, mai ales de către dreapta. Posibila strategie a lui Traian Băsescu, așa cum se prezintă ea în viziunea politologului Andrei Țăranu, este puțin probabil să fie una de succes pentru viitorul său partid. Între episodul 2011, când Băsescu l-a numit pe Majestatea Sa Regele Mihai I ”slugă la ruși”, și figuri liberale importante care s-au declarat pro-monarhie, precum Antonescu sau Călin Popescu Tăriceanu, mișcarea președintelui se creionează drept una îndoielnică.

Cea mai puternică implicare a monarhiștilor în alegeri a fost cea din 1996, susținându-l pe candidatul Convenției Democrate la alegerile prezidențiale, Emil Constantinescu. Intelectualul și-a atras simpatia acestora după ce s-a declarat monarhist și a promis că va face un referendum pentru revenirea la Monarhie, pentru a-i ”preda puterea” Majestății Sale Regelui Mihai. Susținătorii Coroanei au suferit însă o dezamăgire, monarhia regăsindu-se izolată în discursurile din mandatul președintelui Constantinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel