De ce a fost interzis Jean Paler în comunism: Au făcut pe ei toți de la Miliție. Îmi era teamă că vin acasă și mă arestează
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Jean Ioan Paler
Sursa foto: Facebook Jean Ioan Paler
Actorul Jean Paler a povestit cum, în comunism, i-a fost interzis să mai apară pe scenă.

Jean Paler a vorbit despre momentul în care a recitat o strofă și a greșit un cuvânt, la o paradă dedicată lui Ceaușescu

"Îmi aduc aminte de o întâmplare, care mi-a interzis să mai ies pe orice fel de scenă. Erau brigăzi artistice, eram într-o trupă de teatru și mi-au interzis să mai apar pe scenă. M-au pus să recit la marele eveniment, unde aveam fiecare câte o strofă de spus. Deci, și mie îmi căzuse o strofă. Eu, fiind de comedie, trebuia să spun poezie patriotică. Vă dați seama! Și mi s-a întâmplat o chestie de emoție, dar și pentru că nu mai spusesem poezii patriotice. Îmi aduc aminte că erau, în strofă, două fraze, în care îl felicitam pe el. Îl ridicam în slăvi pe Ceaușescu.

Spuneam că el a pus prima cărămidă la temelia Politehnicii. Tot el, aici, în Parcul Tineretului, a plantat primii pomi. El, iubitul conducător. Poezia era scrisă cu rime. Poeziile erau scrise de poeți precum George Țărnea și Lucian Avramescu. Au fost și alții dar de ei, știu sigur. Și uite cum zic: "Tot el a pus prima cărămidă…". Și mi s-a uscat gura. "Tot el a pus prima cărămidă acolo, dincolo, și tot el a plantat primii… boi".

"Au făcut pe ei toți de la Miliție"

Fiind aproape de microfon, în loc de primii pomi, am zis primii boi. Așa s-a auzit, "primii boi", la Polivalentă, unde se ținea marele congres. S-au interesat imediat cine a spus și au venit unii de la Miliție. M-au ochit exact după camere. M-au legitimat și țin minte că aveam atestat de liber profesionist, să predau cursuri la brigăzile artistice", a povestit Jean Paler, pentru viva.ro.

După acest episod, mi-au retras acest drept pe o perioadă nelimitată. După vreun an, prin mici relații, am reușit, că s-a mai uitat, să-mi reiau activitatea și să reîncep să fac niște bănuți cu brigăzile. Se întâmpla în anii 1980. 'Tot el a plantat primii boi în Parcul Tineretului'. A înțepenit toată lumea, îți dai seama. Dacă nu știi să folosești microfonul, ești mai aproape cu gura de măciulia microfonului, consoanele se transformă în vocale sau vocalele în consoane. Pomi s-au auzit boi.

"Au făcut pe ei toți de la Miliție", după ce am zis că au plantat primii boi. Și ăia, "primii boi" erau în Guvernul României, erau oamenii lui. Am stat cu teamă, o perioadă foarte lungă de timp, că vin acasă și mă arestează, dar m-au interzis de pe scene. Puteai să zici de oricine, dar nu de Partidul Comunist sau de tovarășul iubit', a mai spus Jean Paler. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel