De ce a făcut România ”ciocu mic” în cazul poluării Dunării cu arsenic
Premierul ungar, Viktor Orban, a calificat, sâmbătă, drept foarte gravă situaţia rezervorului de la uzina de alumină din oraşul Ajka, a cărui deversare accidentală produsă luni a generat un dezastru ecologic în partea de vest a ţării. În cazul, în care rezervorul uzinei se va fisura din nou, s-ar putea scurge aproximativ 500.000 de metri cubi de nămol conţinând arsenic, siliciu şi metale grele, a estimat Viktor Orban. Compania metalurgică MAL, proprietara rezervorului, va plăti, a spus Orban.
Reacția României a fost una palidă, autoritățile rezumându-se la a anunța că nu sunt probleme pe Dunăre. Când un accident similar s-a produs lângă Baia Mare, Tisa fiind contaminată cu cianuri de la o exploatare auriferă, Ungaria a declanșat un scandal internațional, declarând pagube mult mai mari decât în realitate. Circul mediatic a fost coordonat de autorități, care au prezentat ”dovezi” despre mortalitatea piscicolă, dovedite ulterior ca fraude (s-au arătat pești morți în râu care, de fapt, erau crapi din crescătorii, s-au exagerat măsurătorile etc.).
În prezent, Ungaria se află într-o conjunctură favorabilă din punct de vedere al intereselor guvernului de la București. PDL și președintele Băsescu s-au declarat în favoarea proiectului Gold Corporation, de la Roșia Montană, care presupune construirea unor iazuri de decantare similare, care însă vor stoca mari cantități de cianură, în loc de arsenic. Dacă s-ar insita asupra riscurilor, publicul ar avea un exemplu concret a ceea ce se poate întâmpla. Ungaria se opune planurilor de exploatare a aurului cu cianuri, iar ”negocierea” unei atitudini favorabile ar putea pleca de la contraserviciul făcut în cazul Kolontar.
Pe de altă parte, principalul aliat al PDL la guvernare deține Ministerul Mediului, iar UDMR este deosebit de sensibilă pe relația cu Budapesta. Laszlo Borbely susține fără rezerve poziția Ungariei în câteva teme de mediu, așa că din acest punct de vedere ”măsurătorile” vor fi, fără discuție, unele care se încadrează în limite normale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News