Data actualizării:
Data publicării:

De ce a crescut incidența calcificărilor arteriale. Dr. Rodica Niculescu (SANADOR): Când un doctor spune asta, e privit urât / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @romanzaiets
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @romanzaiets

Dr. Rodica Niculescu, medic cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre calcificările arteriale, care afectează atât arterele coronare, cât și cele periferice (membrele inferioare). Deși intervențiile moderne au evoluat și ajută la restabilirea fluxului sanguin, rezultatele pot varia în funcție de localizarea calcificărilor și severitatea acestora. Tehnologia avansată permite utilizarea unor dispozitive adaptate pentru tratarea pacienților, inclusiv diabetici, însă fiecare caz necesită o abordare specifică în funcție de anatomia și starea vaselor.  

Alegeri prezidentiale 2024

Întrebată de ce a crescut prevalența calcificărilor arteriale, dr. Rodica Niculescu a răspuns că sunt mai mulți factori de risc, inclusiv genetici, alimentația, stresul și fumatul. În plus, dr. Niculescu a explicat că procesele metabolice, determinate genetic, influențează calcificările la nivelul arterelor. Aceasta a adăugat că pacienții nu sunt afectați în mod egal, dar un număr mai mare de oameni prezintă aceste probleme în prezent. Potrivit acesteia, deși calcificările îngreunează intervențiile chirurgicale, datorită progreselor tehnologice, cazurile pot fi rezolvate.

„De ce a crescut incidența acestor calcificări arteriale?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„Sunt multipli factori de risc. Aș începe cu cei genetici pentru că pe aceștia îi avem. Toți avem antecedentele noastre de familie și există astfel de „moșteniri”. Dincolo de aceasta, regimul alimentar contează, stresul contează. Sigur că de câte ori un doctor spune despre fumat, este urât privit, dar are și el rolul său și nu putem să-l negăm.”, a spus dr. Rodica Niculescu.

 

Consumăm prea mult calciu?

„Calciul nu poate afecta? Poate consumăm prea mult calciu, lactate?", a întrebat Val Vâlcu.

„Nu. Sunt procese metabolice și la rândul lor și ele determinate genetic, că fiecare proces metabolic prin enzimele lor, prin polimorfismul lor, conduce către grupări de pacienți mai afectați decât alții pentru că nu putem să spunem că toți pacienții sunt la fel, dar sunt grupări cu număr mai mare de pacienți în ultimul timp care, din nefericire, au această impactare a calciului în pereți.

Până la urmă, problema este că devine greu de rezolvat și chirurgical, dacă peretele este foarte calcificat, pentru că este greu de făcut o cusătură într-un perete calcificat. Experiența a crescut și device-urile s-au îmbunătățit și putem rezolva cazurile. Nu sunt de nerezolvat.”, a spus dr. Rodica Niculescu.

 

1. Rodica Nic... (rodica-niculescu_97496200.jpg)

 

„Putem să dilatăm arterele și să readucem cât de cât diametrul vasului în apropiere de cel inițial"

„Dacă sunt vasele inimii calcificate, pot fi și la membrul inferior? În unele cazuri e necesară acea freză?", a întrebat Val Vâlcu. 

„Sunt două tehnici care sunt folosite la nivelul tuturor vaselor. Acum nu vorbim de vase cerebrale, nu vorbim de carotide, nu vorbim de vase care conduc sângele către organele interne. Vorbim de periferie și de coronare, deci de membrele inferioare și de arterele coronare.

Referitor la membrele inferioare, este aceeași observație cu calcificările importante, de aceea freza respectivă se numește altfel și are alte diametre, pentru că și vasele noastre de la membrele inferioare sunt mai mari, dar cu același scop și cu aceeași modalitate de acțiune.

Dacă avem șansa să traversăm cu un ghid prin leziunile respective, intens calcificate și stenozate, atunci putem să ne permitem să folosim un astfel de device care creează un nou canal în artera respectivă, iar ulterior, cu ajutorul balonașelor putem să dilatăm arterele, să readucem cât de cât diametrul vasului în apropiere de cel inițial și, acolo unde este cazul, să și punem stenturi.", a spus dr. Rodica Niculescu.

 

„Nu pe tot traiectul membrului inferior stenturile rezolvă complet problema"

Dr. Rodica Niculescu a explicat că stenturile nu rezolvă complet problemele pe tot traiectul arterelor de la nivelul membrelor inferioare, deoarece unele zone răspund mai puțin bine la tratament și au un risc mai mare de restenoze. Potrivit medicului, stenturile sunt esențiale în segmentele intraabdominale, cum ar fi axul ilio-femural.

„Nu pe tot traiectul membrului inferior stenturile rezolvă complet problema. Sunt unele zone care răspund mai puțin bine și atunci restenoza se evidențiază mai frecvent. De aceea, să spunem că cu ajutorul studiilor, știm să ne orientăm asupra cărei zone trebuie să lăsăm doar angioplastia cu balon sau să montăm un stent. În general, stenturile sunt obligatorii pentru a le pune în segmentele intraabdominale ale membrului inferior, axul ilio-femural.

Pe măsură ce tehnica a evoluat, ne putem folosi de device-uri mult miniaturizate pentru pacienții care sunt diabetici și au leziuni sub genunchi.", a spus dr. Rodica Niculescu la interviurile DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel