De când se reduc facturile la gaze și curent. Virgil Popescu, anunțurile momentului. "Cioloș ar fi bine să îi ceară demisia şi lui Macron"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
OUG plafonare prețuri energie. Martin Moise: Precedent și abuz periculos. Furnizorul este obligat să faca pierdere - Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
OUG plafonare prețuri energie. Martin Moise: Precedent și abuz periculos. Furnizorul este obligat să faca pierdere - Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Virgil Popescu a spus de când se reduc facturile la curent și gaze.

Iată cele mai importante declarații:

- Astăzi, am aprobat OUG prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări, în ajutorul oamenilor. Pentru toţi consumatorii casnici, scade plafonul de la 1 leu pe kW, la 80 de bani pe kW pentru energie electrică şi de la 37 de bani pe kW, la 31 de bani pe kW, pentru gaze, indiferent cât consumă. 

- Dacă, în plus faţă de acest lucru, consuma 500 kW lunar şi 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi va plăti 68 de bani pentru energie electrică şi circa 23 de bani pentru gazele naturale - aici vorbim de toate taxele incluse.

- În plus, față de categoriile care erau înainte în lege - spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri - am lărgit această schemă pentru aproape toți consumatorii non-casnici, cu excepția marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de OUG 81 pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană. Pentru ei, suntem în discuții cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă.

- CET-urile nu beneficiază de acest preț plafonat pentru că în această lege 259 de aprobare a OUG au o schemă de ajutor.

- Nu beneficiază de această schemă producătorii de energie electrică, pentru energia autoconsumată sau gazul consumat pe care îl folosesc în aprinderea cărbunelui sau prin combustibil.

 - În plus, faţă de acest lucru, am dat posibilitatea autorităţilor pentru protecţia consumatorului să facă verificări printr-un text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi - neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege.

- Ministerul Muncii plăteşte compensările şi Ministerul Energiei plăteşte plafonările.

Întrebat de ce s-ar fi opus ca ordonanţa să se aplice şi retroactiv, pe luna ianuarie, Virgil Popescu a spus: "Nu ştiu de unde aveţi această ştire. Eu mi-aş fi dorit ca această ordonanţă să o putem aplica şi pe noiembrie şi decembrie. Astăzi, am mai întrebat încă o dată, în şedinţa de Guvern. A fost un răspuns al Ministerului Justiţiei foarte clar: "Nu putem să o facem retroactiv. Nu putem să o aplicăm retroactiv". Dacă s-ar putea, sunt convins că toţi - şi PNL, şi PSD, şi UDMR - am fi făcut acest lucru. Din păcate, o lege nu putem să o aplicăm retroactiv".

Cât despre faptul că Dacian Cioloș a declarat că ar trebui să îşi dea demisia, Virgil Popescu a spus: "Dacian Cioloș poate ar fi bine să îi ceară demisia şi domnului Macron, că şi acolo sunt preţurile foarte mari".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel