Data publicării:

De când începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. Anunțul Poștei Române

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Poșta Română a anunțat de când vor fi distribuite deciziile de recalculare a pensiilor.

Distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toși beneficiarii din țară va începe în această săptămână, a transmis Poșta Română într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei menționate, factorii poștali vor fi prezenți pe teren în a doua zi după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, adică de pe 16 august.

”În cadrul acestui proces, poștașii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 16 - 30.08.2024.

Menționăm faptul că este important ca beneficiarii să fie prezenți la domiciliu în perioada de distribuire, pentru a evita eventualele întârzieri.

Compania Națională ,,Poșta Română” își va îndeplini cu rigurozitate și profesionalism toate obligațiile prevăzute în Convenția privind distribuirea deciziilor din sistemul public de pensii încheiată cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Casa Națională de Pensii Publice.

Convenția a fost încheiată în baza Ordonanței de urgență nr. 89/2024 privind unele măsuri pentru desfășurarea activităților integrate aferente emiterii și transmiterii deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii”, se menționează în comunicatul menționat.

Poșta Română este singura companie de curierat și servicii poștale din România care ajunge în toate colțurile țării, fiind principalul furnizor de servicii poștale la nivel național, se mai arată în comunicatul companiei.

Trebuie precizat că aceste decizii de recalculare vor fi înmânate cu confirmare de primire, motiv pentru care este important ca pensionarii să fie prezenți la domiciliu în perioada respectivă. 

Trei milioane de pensii vor crește din septembrie

Trei milioane de pensii vor fi mai mari din septembrie, după recalculare, iar acestea vor crește cu aproximativ 500 de lei. Autoritățile avertizează, însă, că documentele pot conține erori.

”În prima parte a deciziei avem datele personale ale pensionarului care pot fi verificate cu ușurință de orice persoană.

Puțin mai jos avem suma punctajelor anuale realizate de pensionar, la litera A avem total stagiu de cotizare realizat, iarăși poate fi verificat cu ușurință de pensionar.

La litera B avem stagiu de cotizare contributiv pentru care se acordă numărul punctelor de stabilitate”, a explicat Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, la Observator. 

Hossu: Punctele de stabilitate, câștig infim

”Punctele de stabilitate sunt bune pentru condiții normale de muncă. Punctele de stabilitate se adaugă la condițiile deosebite, dar câștigul este infim față de legea actuală. (...) Practic, este o sumă, nu este o multiplicare. 

Astea sunt deosebirile legate de mecanism, pe considerentul că au avut contribuția individului mai puțin, ca număr de ani și ca valoare, pentru că nu iau în calcul și contribuția angajatorului, atenție, contribuția suplimentară pe care angajatorul trebuie să o plătească pentru condiții deosebite și speciale, respectiv 4% și 8%”, a mai spus Hossu, adăugând că din acest motiv, ”efectul este negativ pentru marea majoritate a lucrătorilor în acest condiții”.

Potrivit lui Bogdan Hossu, ”punctele de stabilitate nu fac să transforme decât o mare parte din personalul în condiții normale de muncă, similare cu cei din grupele speciale sau deosebite.

Mai mult, nu rezolvă problema pentru cei care au pensii mici pentru că, practic, multiplică și crește valoarea pensiei pe care o primește o persoană dacă a muncit mai mult. Dar asta nu înseamnă că o persoană care a avut o valoare relativ mică a contribuției va avea o creștere substanțială la nivelul pensiei sale finale.

În mod normal, dacă ar fi vrut să îi ajute pe cei cu pensii mici, ar fi trebuit să se creeze un soclu pentru cei care ies la pensie cu valori mici, un soclu care să dispară prin retragerea lui, până la nivelul unei pensii de 3.000-4.000 de lei. (...) Să permită pensionarii care au o pensie relativ mică, de 1.280 de lei, să poată să aibă o majorare substanțială. Nu înseamnă că toți cei care au lucrat, la nivelul unui salariu relativ apropiat salariului minim pe economie, pot să recupereze diferența datorită formulei de calcul, prin punctele de stabilitate”, a mai spus Bogdan Hossu. Citește mai departe >>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel