Data publicării:

De azi înainte nu vei mai folosi expresia cu „înecatul la mal”. Originea ei e teribilă și e folosită greșit / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Marian Daragiu, vicepreședinte în Partida Rromilor, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre o expresie des folosită în spațiul public.

Invitat la DC News, Marian Daragiu, vicepreședinte în Partida Rromilor, a vorbit despre o expresie des folosită în mediul public din România, dar căreia nu-i este cunoscută crunta origine:

„Ați fost la „Aferim!“, filmul lui Radu Jude?“, a întrebat Val Vâlcu.

„L-am văzut la televizor. E greu să te uiți la filme de genul ăsta, care îți vorbesc despre ceea ce ai citit. Vă recomand să citiți, dacă nu ați citit deja, „Dezrobirea țiganilor“ de Mihail Kogălniceanu. A scris acest articol la 1891 și a povestit ce s-a întâmplat cu rromii de-a lungul vremurilor. Mi-am amintit când am văzut filmul domnului Jude (n.r. regizor Radu Jude).

De exemplu, proverbul „a te îneca ca țiganul la mal“ are un corespondent foarte clar în realitatea vremurilor de atunci și anume cetățeanul care a fost alergat și căruia, până la urmă, i s-au tăiat organele genitale ca pedeapsă pentru că a vrut să fugă de la stăpân.

O altă pedeapsă preferată de boieri era să-l arunce în iaz, după care el trebuia să înoate până la malul celălalt ca să se salveze. Cum ajungea la mal, îl trăgea înapoi până la jumătatea bălții. El iar înota și înota și iar îl trăgea. Într-un final, obosit fiind, înainte să ajungă la mal, îl lăsa să se înece. Toate aceste proverbe au niște corespondente dure în realitatea bunicilor și străbunicilor noștri și e greu să te uiți la filme de genul ăsta“, a spus Marian Daragiu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  O poveste de succes. Cum a ieșit Marian Daragiu din comunitatea defavorizată și discriminată în care a trăit. Astăzi e la Ministerul Educației / video

Youtube video image

Problema care apasă comunitatea rromă. Daragiu: Cei care sunt la limita subzistenţei sunt şi la limita legalului. Unii se luptă să devină cetăţeni onorabili, dar statul trebuie să-i ajute

 

Marian Daragiu, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale și vicepreședinte în Partida Rromilor, a vorbit despre un subiect care "arde" de multe ori pe buzele tuturor: de ce cei din comunitatea rromă au tendinţa să fure, să-şi însuşească bunuri care nu le aparţin ori să atenteze la proprietatea altora, nu doar în ţară ci şi în străinătate?

„Mai ales în zona rurală se întâmplă nenorocirile astea. Astea sunt realităţi. Şi-atunci, te întrebi: dacă eu aş fi ţinut acea comunitatea izolată, fără să am pârghiile la îndemână de a câştiga bani în mod cinstit şi aş avea o droaie de copii acasă, eu, ca părinte, nu aş face orice? M-aş duce înainte să tai lemne în curte la vecinul până ăla mă înjură şi nu-mi dă banii... Apoi aş începe să fur cartofi din sat, să iau rufele de pe frânghia altcuiva... M-ar duce într-o zonă de frustrare şi de încrâncenare până la limita aceea a legalităţii şi pe mine, şi pe dumneata şi pe oricare dintre noi (...)“, a spus Marian Daragiu (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Problema care apasă comunitatea rromă. Daragiu: Cei care sunt la limita subzistenţei sunt şi la limita legalului. Unii se luptă să devină cetăţeni onorabili, dar statul trebuie să-i ajute

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel