DCNews Media Group organizează masa rotundă „România are nevoie de tine, implică-te”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Larisa Opaiț
WhatsApp
Tradiții și obiceiuri românești în diaspora (Foto: Freepik)
Tradiții și obiceiuri românești în diaspora (Foto: Freepik)
DCNews Media Group va organiza în data de 29 AUGUST 2024, începând cu ora 11:00, în sistem hibrid, masa rotundă ,,ROMÂNIA ARE NEVOIE DE TINE, IMPLICĂ-TE!’’.

Evenimentul se va desfășura la Hotel Pullman București, sala Mexico&Seoul.

Evenimentul va fi transmis live pe platformele DCNews Media Group: DCNews, DCNews TV și Știri Diaspora, precum și pe paginile de facebook și canalul de youtube DCNews, respectiv Știri Diaspora în intervalul orar 11:00 – 14:00.

                                                     

Youtube video image

CONTEXT

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu realizat cu finanțare din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), proiect care are ca scop identificarea gradului de informare și a interesului diasporei cu privire la posibilitatea de implicare în viața publică a României, pentru întărirea legăturilor dintre România și comunitățile românești din afara granițelor țării. Un alt obiectiv al proiectului este acela de a afla dacă implicarea publică este la momentul actual o valoare manifestată la nivel național sau aceasta trebuie cultivată și încurajată artificial. De asemenea, se urmărește în ce măsură comportamentul participativ al celor din diaspora este influențat de faptul că trăiesc în comunități din țara de reședință care au deja o cultură a implicării.

La începutul discuțiilor, vor fi prezentate rezultatele unui sondaj de opinie realizat la nivel național, cu tema participării diasporei la viața publică din România, dar și rezultatele unor focus grupuri realizate cu reprezentanți ai diasporei, cu același subiect principal de interes.

În urma discuțiilor din cadrul mesei rotunde, dorim să aflăm perspectiva cât mai multor stakeholderi (societate civilă, reprezentanți ai partidelor politice, parlamentari ai diasporei, reprezentanți ai mass media, reprezentanți ai DRP) asupra participării diasporei la viața publică din România, urmărind patru dimensiuni ale participării: participare civică, participare comunitară, participare electorală și participare politică în general.

Un context aparte este creat prin faptul că suntem în anul cu cele mai multe alegeri electorale din România postdecembristă, ceea ce oferă ocazia participării de tip electoral, dar și prin faptul că în primăvara acestui an, reprezentanți ai diasporei au cerut mărirea numărului de parlamentari din diaspora în Parlamentul României – inclusiv ca modalitate de încurajare a participării electorale.

TEME DE DEZBATERE

Ce rol poate juca diaspora în viața publică și politică a României? Cum pot fi mobilizați românii din străinătate pentru a se implica mai activ în viața publică din România? Cum poate fi îmbunătățită reprezentarea politică a diasporei în Parlament? Este numărul actual de parlamentari aleși de diaspora suficient? Cum poate statul român să sprijine mai eficient comunitățile românești din diaspora? Cum poate fi implicată societatea civilă în acest sens? Dar comunitățile de experți? Care este rolul societății civile și al românilor de pretutindeni în influențarea politicilor publice din România? Cum poate fi cultivată o cultură a implicării civice în România, atât în rândul populației interne și al diasporei? Există exemple de politici publice care au reușit să răspundă nevoilor reale ale comunităților românești din afara granițelor țării?

AGENDĂ MASA ROTUNDĂ



Moderator: Florin RĂVDAN, Jurnalist DCNews

10:40 - 11:00: Înregistrare invitați & Welcome Coffee

11:00 - 13:45: DEZBATERI: ROMÂNIA ARE NEVOIE DE TINE, IMPLICĂ-TE!

CUVÂNT DE DESCHIDERE: Mădălina HIDEG, Sociolog ONLINE



SPEAKERI

Francisc-Oscar GAL, Secretar de stat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

Liviu BRĂTESCU, Vicepreședinte Comisia pentru românii de pretutindeni, Senatul României

Cristian-Tudor BĂCANU, Președinte Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania, Parlamentul României

Oana FLOREA, Membru Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI

Victor NEGRESCU, Vicepreședinte Parlamentul European ONLINE

Sorin CÎMPEANU, Vicepreședinte Senatul României

Alexandru NAZARE, Secretar Comisia pentru românii de pretutindeni, Senatul României

Gheorghe CÂRCIU, Europarlamentar ONLINE

Amalia COMAN, Coordonator de țară pentru România în cadrul Direcției Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene

Ioan VULPESCU, Vicepreședinte Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Camera Deputaților

Lucian ROMAȘCANU, Membru Comisia pentru românii de pretutindeni, Senatul României

Vladimir-Cristinel-Mihai PRIPP, Sociolog

Valentin PREDA, Președinte Bursa Română de Afaceri

Claudiu HURBAN, Specialist în managementul proiectelor Asociația Diaspora Civică Berlin

Ilinca PANAIT, Membru al Consiliului Director și Trezorier Liga Studenților Români din Străinătate și Studentă la King's College London, UK

Roxana MÎNZATU, Europarlamentar ONLINE

Bogdan CHIRIEAC, Jurnalist

Cristian STÎNCANU, Director Organizația Non-Profit "My Romania Community" ONLINE

Gabriela STAN, Președinte Federația Asociațiilor de Români din Andalucia – FARA (Córdoba) ONLINE

Robert CAZANCIUC, Vicepreședinte Senatul României ONLINE

Bogdan BOLOJAN, Redactor-șef Știri Diaspora

Emilia STOICA, Președinte Asociaţia socio-culturală italo-română "DACIA" ONLINE

Claudia PUIU BARRAUD, Jurist și Consilier pentru politici și strategii publice și Președintele Centrului Franco-Român de cooperare economică și culturală Bordeaux din Franța ONLINE

Eugen TOMAC, Europarlamentar ONLINE

Cristiana UZUNA, Avocat și Membră a Baroului Madrid ONLINE

Diana STOICA, Membru Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Camera Deputaților

CUVÂNT DE ÎNCHIDERE: Val VÂLCU, Sociolog și Jurnalist

13:45 - 14:00: CONCLUZII ȘI SESIUNE Q&A

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel