David Trimble, fost premier al Irlandei de Nord și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
David Trimble, fost prim-ministru al Irlandei de Nord, distins cu Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile în vederea reconcilierii dintre protestanţi şi catolici în provincia britanică, a decedat luni, la vârsta de 77 de ani, relatează AFP. 

'Cu o mare tristeţe, familia lui Lord Trimble anunţă că acesta a decedat mai devreme, după o scurtă boală', a anunţat Partidul Unionist din Ulster într-un comunicat în numele familiei sale. Acest jurist protestant care a intrat în politică la începutul anilor 1970 în rândurile partidului unionist Vanguard, apropiat de paramilitari, a contribuit la conturarea, un sfert de secol mai târziu, a Acordului de pace din Vinerea Mare cu regretatul catolic John Hume, co-laureat al Nobel.

'Profund întristat de moartea lui David Trimble, care a jucat un rol crucial şi curajos în instaurarea păcii în Irlanda de Nord', a scris pe Twitter premierul irlandez Micheal Martin.

'David a fost o figură grozavă, care a jucat un rol esenţial în încheierea acordului (din Vinerea Mare) şi în crearea Irlandei de Nord de astăzi. Gândurile mele sunt la familia lui', a postat pe Twitter ministrul britanic de externe şi candidată la Downing Street, Liz Truss, scrie Agerpres.

David Trimble, un 'gigant al politicii britanice şi internaţionale', afirmă Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat 'profund întristat' de moartea, luni, a fostului lider nord-irlandez David Trimble, salutând 'curajul' acestui 'gigant al politicii şi politicii internaţionale', relatează AFP.

'A fost un gigant al politicii britanice şi internaţionale şi va fi amintit mult timp pentru inteligenţa sa, curajul personal şi hotărârea neclintită de a schimba politica în mai bine', a scris liderul conservator într-un mesaj postat pe Twitter, apreciind că 'moştenirea şi reuşitele sale nu vor fi niciodată uitate de către poporul Regatului Unit'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel