David Popovici a câștigat semifinala la 100 de metri liber. Un nou record mondial
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Comitetul Olimpic și Sportiv Român
FOTO: Comitetul Olimpic și Sportiv Român
David Popovici a reușit stabilirea unui nou record mondial, în semifinala a doua a probei de 100 de metri liber, calificându-se în finală de pe primul loc.

UPDATE, ora 19:38 : David Popovici s-a calificat în finala probei la 100 de mentri liberi, de pe locul 1. Românul a încheiat cursa cu timpul 47,13 secunde, stabilind cel mai bun timp al anului, un nou record mondial. 

Deși a pornit mai greu, dupa prima tură de bazin fiind pe locul al patrulea, românul a recuperat fabulos în ultimii 50 de metri.

UPDATE, ora 19:31: David Popovici se îndreaptă spre culoarul bazinului, alături de adversarii săi. În curând vom afla cei 8 finaliști de mâine.

UPDATE, ora 19:00: Campionul olimpic Caeleb Dressel, marele rival al românului, s-a retras din cauza unor motive medicale. Sunwoo Hwang (Coreea de Sud) i-a luat locul lui Dressel. 

Americanul se calificase cu al doilea timp în semifinale și era marele rival al lui Popovici.

„Decizia retragerii a fost luată de staff-ul Statelor Unite împreună cu Caeleb, antrenorul lui și echipa medicală. Hotărârea vine pe fondul unor probleme medicale. Încă nu știm dacă va putea concura în probele următoare”, se arată în comunicatul echipei americane.

Românul va concura pe culoarul 4, cel al favoritului, în cea de-a doua semifinală.

Știrea inițială

Transmisiunea este oferită gratuit prin intermediul unui site de specialitate, accesând acest link.

După ce a luat medalia de aur la proba de 200 m liber, David Popovici concurează din nou, marți, la Campionatul Mondial de Natație, de la Budapesta. Rămâneți pe dcnews.ro pentru a afla rezultatul!

David Popovici, la doar 17 ani, a devenit primul campion mondial la natație în bazin mare, din istoria României. Pe lângă asta, sportivul român a devenit liderul unei elite sportive globale, în cadrul sportului pe care îl cucerește zilele acestea, la Budapesta.

Nici Michael Phelps, nici Jan Thorpe, nici Paul Biedermann, nici Pieter van den Hoogenband sau Yannick Agnel nu au reușit să devină cei mai buni la 17 ani și 9 luni, atât cât are românul.

"Suntem oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare. Așa îmi place să cred", a spus David după cursa de luni, unde a reușit să îl învingă inclusiv pe campionul olimpic la aceasta probă, britanicul Tom Dean.

"M-am gândit la voi toți. Vă mulțumesc!", sunt cuvintele de încheiere ale campionului mondial de la Budapesta.

Dan Negru: Nicio televiziune românească nu a transmis in direct performanța lui David Popovici. Ăștia suntem

Dan Negru a vorbit despre performanța lui David Popovici.

Într-o postare pe Facebook, Dan Negru a vorbit despre performanța lui David Popovici:

„Nicio televiziune românească nu a transmis in direct performanța lui David Popovici, românul care a doborât recordul mondial la înot.

Televiziunile din România nu au ajutat niciodată sportul românesc, au speculat doar perfomanțele unor sportivi ca să-și crească apoi profiturile de audiență. Fotbalul, sportul care aduce bani, e singurul care contează pentru tv românești.

Simona Halep a devenit interesantă pentru televiziuni abia după ce a confirmat!

Nimeni n-a susținut-o până atunci!

EBU zice ca 23 de țări difuzează zilele astea Campionatele Mondiale de Natație pe televiziunile naționale.

De la Austria la Cipru , de la RAI la BBC.

România nu e printre ele!

TVR a cumpărat drepturile Campionatului Mondial la Fotbal, acolo unde România n-o sa mai ajungă curând!

Deși David Popovici era printre favoriți, natația ca sport nu aduce profit pe tv!

Acum, că e campion mondial, o să-l vedeți pe David Popovici pe toate televiziunile care l-au ignorat până azi!

Ăștia suntem...“, a scris Dan Negru pe Facebook. (VEZI MAI MULT AICI)

Cine este David Popovici, copilul minune al înotului. Poveste de viață construită cu sacrificii

David Popovici, în vârstă de 17 ani, are în spate o poveste de viață construită cu sudoare, implicare și sacrificii.

Senzația înotului la nivel mondial a intrat în centrul atenției după ce a explodat la Europenele de juniori de la Roma, unde a obținut timpi uluitori la 100 m liber.

În urma performațelor uimitoare, acesta a reușit calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, organizate anul trecut, unde a continuat să surprindă.

Sportivul român a terminat atunci primul sub linia podiumului la 200 de metri liber, deși nu avea decât 16 ani și 10 luni și lupta de la egal la egal cu sportivi care aveau o experiență solidă în spate.

Sunt foarte multe curiozități născute în urma performanțelor lui, în contextul sportului românesc nefinanțat și lăsat în moarte clinică de guvernele și președinții de organisme sportive care s-au tot perindat, în ultimele decenii, la putere.

Mai mult decât atât, este oarecum surprinzător faptul că noul campion mondial la 200 m liber s-a apucat de acest sport, mai mult sau mai puțin, din întâmplare. 

O scolioză diagnosticată la patru ani, recomandarea de a merge la bazin și dragostea la prima vedere între David și sportul pe care îl domină încă din adolescență, a făcut ca România să aibă primul campion mondial la înot, meritat sau nu.

La „Lia Manoliu", Popovici a fost inițiat de Bogdan Stroe și Bogdan Manea, apoi a ajuns în cărțile de istorie alături de antrenorul Adrian Rădulescu.

„Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă și un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total", rememora Rădulescu la Tokyo.

David Popovici are însă alte amintiri despre copilăria lui:

„Mama mai râde și acum cu prietenii mei că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. A fost interesant", povestea recent într-un interviu pentru Steaua TV.

Popovici a cunoscut podiumurile naționale importante înainte să ajungă la gimnaziu, la vârsta de doar 10 ani.

„Atunci a bătut primul record național, deși nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindset-ul. Și-a pus în cap un scop și a ajuns acolo. De aici am pornit", explică Rădulescu.

Patru ani mai târziu, la Campionatele Naționale de cadeți: „A luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint și două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiție, trebuie să fii chiar foarte bun"

Așa a început să domine înotul de juniori, fiind pe rând campion național la 400 m mixt, pe podium la 200 m liber, 200 m mixt și 100 m liber. 

Apoi, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, organizat la Baku, David Popovici a înregistrat cel mai bun timp din istorie, al unui sportiv în vârstă de 14 ani, la proba de 100 m liber: 49,82 secunde.  

„Am renunțat în 2019 la Europene, la Mondiale, special pentru a ne axa pe FOTE. Și am decis să ne focusăm natural pe 50 m, 100 m și 200 m liber pentru că atinsese deja baremul B pentru JO. Era firesc să mergem spre A pe aceste probe", a mai declarat sportivul, în trecut. (VEZI MAI MULT AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel