David(GNM):Primarul ar putea să plătească din buzunar amenzile pentru nerespectarea legii privind colectarea selectivă a deşeurilor
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Legea referitoare la colectarea selectivă a deşeurilor ar putea prevedea ca amenzile aplicate Unităţilor Administrativ-Teritoriale (UAT) să fie plătite direct de către primari, nu din bugetul local, a declarat, joi, Marian David, director în cadrul Gărzii Naţională de Mediu (GNM), la Direcţia Controlul Poluării.

Oficialul a venit cu o serie de precizări pe marginea unor solicitări pe care membrii Comunităţii Declic le-au adus în prim plan, cu ocazia organizării în faţa sediului GNM a acţiunii cu titlul "Ducem gunoiul la Garda de Mediu", care îşi propune să atragă atenţia asupra nerespectării legii de colectare separată a deşeurilor.

"Piedica principală este implementarea noii legislaţii care a apărut în ianuarie 2019, cu termen de implementare 1 iulie 2019, un termen puţin nerealist, din punctul nostru de vedere. Este foarte rapid pentru a mobiliza toate eforturile necesare pentru această implementare. Garda Naţională de Mediu a structurat activitatea din 2019, după cum urmează: în perioada martie - iulie, am efectuat controale cu caracter preventiv şi informativ la toate UAT-urile pentru stabilirea stadiului în care se află gestionarea deşeurilor, adică de la contracte de delegare a gestiunii deşeurilor până la modalitatea practică de a asigura colectarea selectivă. Normal că procentele erau şi sunt în continuare sub limita propusă. Ţinta este atingerea obiectivului asumat de România pentru finalul anului 2020, de a recicla 50% din cantităţile de deşeuri generate. După această prevenţie, noi, în perioada august-septembrie, am mers în teren pentru identificarea locaţiilor afectate de depozitări şi abandonări de deşeuri, unde am identificat şi deşeuri care ar fi trebuit colectate selectiv, şi am mai înştiinţat toate autorităţile locale, adică 3.184 de UAT-uri, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, prefecturile şi consiliile judeţene, pentru că toţi au responsabilitate în urgentarea implementării legislaţiei în vigoare", a spus David.

Acesta a adăugat că, începând de săptămâna viitoare, vor demara acţiunile concrete de sancţionare a entităţilor care nu s-au conformat legii, deşi sancţiunea nu rezolvă situaţia.

"Ulterior, vom merge mai departe şi de săptămâna viitoare să desfăşurăm o acţiune faptică, de data aceasta. Nouă ni se pare că partea de prevenţie şi de îndrumare am cam depăşit-o. De săptămâna viitoare, vom trece la cealaltă variantă pe care nu ne-o dorim, pentru că sancţiunea nu rezolvă această situaţie. Sancţiunile sunt de la 20.000 la 40.000 de lei pentru UAT-uri sau operatorii economici de salubritate. Sancţiunea nu prea vrem să o dăm pentru că, până la urmă, dăm în cetăţean. Avem o propunere legislativă, astfel încât primarul să plătească din buzunar prejudiciul, poate aşa îl determinăm mai bine să-şi facă treaba. Legea 211, care este modificată prin Ordonanţa 74, ar putea include prevederea ca sancţiunea să fie imputată primarului. Termenul de 1 iulie 2019 era pentru impunerea în contractele de delegare a responsabilităţilor bine definite între UAT-uri, primării şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi operatorii de salubritate, în sensul asumării indicatorilor de performanţă, care înseamnă inclusiv obiectivele-ţintă de reciclare - valorificare. Obligaţia primăriilor este să aibă contract de delegare cu un operator de salubritate. Indicatorii la colectarea selectivă de la gospodăriile individuale sunt foarte slabe, undeva la 17%, deşi obiectivul-ţintă asumat pentru 2018 era de 35%", a explicat reprezentantul GNM.

La rândul său, Luminiţa Dejeu, lider de campanie în Comunitatea Declic, a menţionat pentru Agerpres că sunt foarte puţine petiţii adresate Gărzii de Mediu care au primit nişte răspunsuri clare şi concrete la problemele semnalate.

"Vom insista atât cât este necesar pentru ca autorităţile să percuteze. Peste 1.000 de membri Declic au scris Gărzii Naţionale de Mediu. Doar 4 sau 5 solicitanţi au primit răspuns ferm, în sensul că Garda Mediu a fost în control, a luat măsuri şi problema fie s-a rezolvat, fie e în curs de rezolvare. Restul răspunsurilor au fost ori generice, ori redirecţionări către Poliţia locală sau primării, ceea ce nu este un lucru rău, dar Garda de Mediu are atribuţii de control de sancţionare a primăriilor şi firmelor de salubritate în cazul neaplicării legii. N-am avut semnale că Garda de Mediu s-ar fi autosesizat pe problema nerespectării legii privind colectarea selectivă în instituţiile publice. Au trecut deja trei luni de la intrarea în vigoare a legii şi noi ne dorim să fie la fel de respectată ca regulile de circulaţie: dacă treci pe roşu eşti amendat. Sperăm ca şi dacă arunci gunoiul unde nu trebuie să fii amendat, dar înainte trebuie să avem unde să-l aruncăm", a subliniat Dejeu.

Comunitatea Declic a organizat, joi, în faţa sediului GNM din Bucureşti, acţiunea "Ducem gunoiul la Garda de Mediu", cu scopul de a atrage atenţia asupra nerespectării legii de colectare separată a deşeurilor.

Pe parcursul evenimentului, mai multe persoane au depozitat în saci gunoi menajer, iar activiştii de mediu au afişat o serie de mesaje pentru a atrage atenţia asupra faptului că legislaţia care prevede colectarea selectivă a deşeurilor nu este respectată şi că autorităţile nu iau măsuri pentru a îndrepta această situaţie.

Ordonanţa 74 care modifică Legea 211 prevede că, începând cu data de 1 iulie 2019, toţi românii - de la persoane fizice la instituţii publice - trebuie să colecteze deşeurile selectiv, pe patru fracţii: plastic, sticlă, hârtie şi menajer. În caz contrar, amenzile pornesc de la 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi ajung până la 40.000 de lei pentru persoanele juridice. Sub incidenţa acestor sancţiuni sunt incluşi şi operatorii de salubritate.

Comunitatea Declic este formată, în prezent, din aproximativ 600.000 de membri activi, ce locuiesc atât în România, cât şi în Diaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel