Data actualizării:
Data publicării:

David Friedman, informații neștiute despre comportamentul uman

Autor: George Mihail Pârvan | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Profesorul american, cunoscut economist, teoretician, a susținut, în premieră, o conferință de presă în București.

Economistul David Friedman, a vorbit, cu umor, în prima sa conferinţă la Bucureşti, despre cum iau oamenii decizii şi de ce, uneori, suma alegerilor bune ale unor indivizi nu aduce mereu prosperitate întregului grup din care aceştia fac parte. 
Fiu al economistului laureat cu premiul Nobel, Milton Friedman, David Friedman este cunoscut ca economist, teoretician şi medievalist. El a susţinut, joi, la Universitatea Româno-Americană, conferinţa "Market failure considered as an argument both for and against government" ("Eşecul pieţei considerat ca argument pentru şi împotriva guvernului"). 

[citeste si]

Ce e bun pentru unul, nu e neapărat bun pentru toți

Potrivit lui David Friedman, un "eşec al pieţei" este o situaţie în care raţiunea individuală nu duce la raţiune a grupului. Anume, în ciuda faptului că fiecare individ din grup ia decizia bună pentru sine, grupul este îndreptat în direcţia greşită. 
"Argumentul simplu în favoarea ideii de libertate este că fiecare persoană acţionează în interes propriu, fiecare ia decizii care să îi maximizeze beneficiul net, anume, beneficiu minus cost. (...) Ce este în neregulă cu acest argument simplu este că, deşi fiecare acţionează în propriul interes, asta nu garantează că noi acţionăm în propriul interes al grupului nostru", le-a spus Friedman studenţilor prezenţi.

Exemple casnice

Conceptele complicate au fost explicate de Friedman cu poveşti din universul casnic. Acesta a vorbit despre felul în care îşi împart îndatoririle el şi soţia sa, amândoi pasionaţi de reţetele de mâncare medievală. 
"Acasă, şi eu şi soţia mea gătim. Uneori ea găteşte cina, alteori, eu gătesc pentru cină. Întrebarea este mereu ”cine va spăla vasele?”, a povestit el. Decizia raţională, care duce la beneficiul amândurora, este alta. "Eu gătesc şi eu spăl vasele, şi, apoi, ziua următoare ea găteşte şi spală vasele, pentru că fiecare dintre noi ştie cât deranj face", a detaliat teoreticianul, spre amuzamentul sălii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel