• Datoria externă a României, previziunile economice care dau fiori. Mircea Coșea: Pe noi nu ne va salva nimeni
Potrivit datelor oficiale, în acest moment datoria publică a României a depășit 700 de miliarde de lei , ceea ce reprezintă peste 50% din PIB.
Previziuni sumbre: pensiile şi salariile ar putea fi îngheţate în condiţiile în care inflaţia din ultimul an a fost galopantă. În două scenarii prezentate de Ministerul Finanțelor, la depășirea pragului de 50% din PIB, s-ar aplica pârghia de înghețare a salariilor la stat, iar dacă datoria depășește 55% din PIB sunt înghețate cheltuielile cu asistența socială, inclusiv pensiile. Este vorba despre așa-zile ”măsuri de austeritate”.
În aceste condiții, sunt unele voci care compară situația economică României cu cea a diverselor țări din Europa. Pe acest subiect a intervenit la România TV analistul economic, profesorul Mircea Coșea.
”Sunt voci care au început să spună că această creștere a datoriei României nu este periculoasă având în vedere că alte țări precum Grecia sau Italia au datorii mult mai mari ca România. E o comparație total greșită. Nu putem compara România cu Italia și cu Grecia. Italia e o țară cu un grad mare de competitivitate pe piața europeană, cu o industrie puternică, cu intrări masive din turism. La fel și Grecia. România are o industrie care nu mai funcționează, agricultura... vedeți și dvs cum merge. Avem pierderi mari de pe urma acestui război din Ucraina. Pierdem cu Schengen, pierdem cu Bîstroe, pierdem cu Portul Constanța, pierdem cu tot ce înseamnă trafic cu produse ucrainene prin România. Deci, să nu comparăm”, a avertizat analistul economic Mircea Coșea.
”Un alt lucru este foarte grav: noi nu facem parte din zona euro. Atunci când Grecia a intrat într-o perioadă dificilă, ea a fost salvată de Banca Europeană pentru că acest grup de țări euro trebuia să nu aibă nicio verigă slabă. Pe noi nu ne salvează nimeni”, a subliniat Mircea Coșea.
Guvernul își alimentează bugetul prin... inflație?
”România a devenit o țară care se împrumută în permanență. Nu avem de unde să mai luăm bani, iar acumulările la buget sunt mici”, a mai declarat Mircea Coșea.
Ce va urma?
”Ce măsuri se vor lua? Sunt convins că vor urma măriri de taxe și impozite. Se va mări impozitul pe proprietate, vom asista la o mărire a numărului de persoane care își vor pierde locurile de muncă, dar NU vom asista la vreo reformă în sistemul administrativ-guvernamental, și anume: regândirea numărului de ministere, a numărului de agenții, comitete, instituții. Problema în România nu este cea a banilor, ci a modului în care se cheltuiesc banii”, a concluzionat Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News