Dante Alighieri, 700 de ani de la moarte
La 14 septembrie 1321, Dante Alighieri, primul mare poet de limbă italiană din istorie și unul dintre cei mai mari scriitori și poeți ai Evului Mediu, autorul monumentalei lucrări "La Divina Commedia", o capodoperă a literaturii universale, înceta din viață.
Dante Alighieri s-a născut la Florenţa, într-o familie din mica nobilime, în anul 1265, fără a se cunoaşte data exactă, presupunându-se însă, a fi între 21 mai şi 20 iunie, potrivit site-urilor humanitas.ro şi www.all-art.org. Şi-a pierdut mama la o vârstă fragedă, iar în adolescenţă i-a murit şi tatăl. Foarte multe date despre educaţia sa nu se cunosc, dar lucrările ulterioare au scos în evidenţă o erudiţie deosebită faţă de cei din generaţia sa.
A fost discipolul lui Brunetto Latini, important reprezentant al enciclopedismului medieval, care i-a deschis orizontul cultural şi care apare, ulterior, ca figură importantă în "Divina Comedie". A cunoscut în profunzime opera lui Vergiliu, Ovidiu şi Horaţiu. Îi citea pe Boethius, pe Cicerone, Homer şi Aristotel. În Florenţa, a audiat prelegeri de filosofie şi de teologie la şcolile franciscane şi dominicane, notează site-ul www.alighieri-dante.com. În 1285, Dante se afla la Bologna şi este probabil să fi urmat cursuri de drept la Universitatea din acest oraş, notează site-ul menţionat anterior.
Dragostea care i-a marcat viața
În 1274, pe când avea doar nouă ani, o cunoaşte pe Beatrice, fiica gentilomului Folco Portinari, de care se îndrăgosteşte şi care devine simbolul graţiei divine în operele sale "La Vita Nuova" şi, mai târziu, în "Divina Comedie". A revăzut-o nouă ani mai târziu, în 1283, când abia au schimbat câteva cuvinte. Cu toate acestea, dragostea pe care i-a purtat-o a fost din ce în ce mai mare. La vârsta de 20 de ani, Dante s-a căsătorit cu Gemma Di Manetto Donati, cu care a avut patru copii: Giovanni, Pietro, Jacopo şi Antonia, iar Beatrice a devenit soţia bancherului florentin Simone dei Bardi.
Dante a fost devastat de vestea morţii Beatricei, la vârsta de doar 24 de ani. Ulterior, publică "La Vita Nuova", operă în versuri şi în proză inspirată de iubirea pe care i-o purta acesteia.
În acelaşi timp, se implică în viaţa politică turbulentă a Florenţei, care era pe atunci divizată între partizanii Papei şi cei ai Imperiului Roman, Dante opunându-se influenţei papei Bonifaciu al VIII-lea şi apărând independenţa Florenţei. Ocupă o serie de posturi importante, dar, din cauza divergenţelor dintre cele două fracţiuni, care se adânceau, Dante a luat atitudine împotriva influenţei papei în Florenţa, iar în 1302 este exilat de către reprezentanţii guelfilor negri. De atunci, au început anii de pribegie ai poetului, dar şi perioada cea mai productivă din creaţia sa, notează site-ul www.biography.com.
Pe perioada exilului, Dante s-a retras din activitatea politică. A călătorit în regiunea Toscana, posibil chiar şi la Paris, a locuit o vreme la Verona. În 1304, se pare că a mers la Bologna, unde a început tratatul latin "De Vulgari Eloquentia", lucrare ce a rămas neterminată, dar care a avut un rol important în unificarea lingvistică a teritoriilor italiene. Tot în primii ani ai exilului, a scris "Convivio" ("Banchetul", 1304-1307), un tratat filosofic, şi acesta rămas neterminat.
În martie 1306, exilaţilor florentini nu li s-a mai permis şederea la Bologna, iar Dante s-a mutat la Padova. În 1308, scrie o faimoasă lucrare despre monarhie, "De Monarchia, în trei volume, în care susţine că autoritatea împăratului nu depinde de papă, ci vine asupra lui direct de la Dumnezeu. Însă, moartea bruscă a lui Henric al VII-lea, în 1313, duce la întreruperea restaurării puterii imperiale. Dante, în 1318, s-a mutat la Ravenna, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, potrivit exhibits.library.villanova.edu.
Primul mare poet de limbă italiană, a fost principalul promotor al noului stil literar "Dolce Stil Novo", mişcare literară ce s-a manifestat în secolul al XIII-lea, care promovează lirica de iubire filosofică şi al cărei element de noutate constă în elaborarea unei doctrine complete a iubirii, potrivit Agerpres.
A scris numeroase tratate filosofice, literare şi politice, scrisori, dar cea mai importantă rămâne "Divina comedie". Lucrarea a fost începută cel mai probabil în anul 1306, notează site-ul oficial al Bibliotecii Academiei Române, www.biblacad.ro, şi a fost terminată cu puţin timp înainte de a muri. Iniţial, Dante a intitulat-o "Commedia", dar Boccaccio i-a adăugat adjectivul "Divina", în lucrarea "Trattatello in laude di Dante". Titlul "La Divina Commedia" a apărut pentru prima dată pe coperta unei ediţii datate în 1555. Lucrarea este împărţită în trei secţiuni distincte, care corespund celor trei stări unde poate ajunge sufletul după moarte, în accepţiunea Bisericii Romano-Catolice: Infernul, Purgatoriul şi Iadul. Divina comedie sintetizează opiniile filosofice, ştiinţifice şi politice ale artistului, dramatizând, totodată, teologia creştină medievală, menţionează site-ul citat anterior.
Dante Alighieri a murit la 13/14 septembrie 1321, pe drumul de întoarcere către Ravenna dintr-o misiune diplomatică întreprinsă la Veneţia, fiind înmormântat la biserica San Pier Maggiore, astăzi biserica San Francesco. Rămăşiţele sale au rămas aici, deşi florentinii i-au păstrat un loc special în biserica Santa Croce, potrivit www.theflorentine.net.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News