Danileț: Încrederea oamenilor în Justiție a crescut după referendum. Blogerii ne sprijină
Data publicării:
Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp

 Unul dintre judecătorii care au fost supuși ”linșajului mediatic”  contrazice temerile Comisiei Europene și ale președintelui. Cristian Danileț nu pare afectat de criticile din mass media, ba dimpotrivă, continuă să dea interviuri și să le posteze pe blog. Din păcate,  ziarul Judecătorul propune un pact între puterile statului

”Alianța de guvernare are în program modificarea Constituției, atribuțiile și competențele unor autorități și instituții independente. Cum va influența actul de justiție proiectul schițat de guvern?”, întreabă jurnalistul.

”O spun clar: nicio modificare cu privire la independența justiției, rolul CSM sau statulul magistraților nu pot fi aduse. Am auzic că ar exista unele intenții de a modifica structura CSM ori de a redefini statutul procurorilor – le iau doar ca pe niște intenții politicianiste ale unora care ignoră că dispozițiile legii fundamentale”, răspunde Danileț.

Pentru a lămuri situația, judecătorul are o viziune strategică: ”Eu chiar îmi doresc încheierea unui Pact între cele trei puteri prin care să se stabilească modul de colaborare între legislativ, executiv și judiciar”.

Danileț, convins că publicul e mulțumit de Justiție

Danileț se arată convins că încrederea autentică în justiție, a omului simplu, a crescut mult odată cu evenimentele din vara lui 2012 când s-a atentat la statul de drept. ”Cetațeanul a văzut că există un corp de magistrați care apără independența justiției pentru a putea fi tras la răspundere orice vinovat, indiferent de funcția ocupată. Cetățeanul a început să privească cu simpatie și speranță spre magistrați, ca făcând parte dintr-un corp de oameni verticali și bine pregătiți profesional. Și foate mulți din societatea civilă – presă, ONG-uri, comunități întregi de pe Facebook, blogeri – ne sprijină”, spune Danileț.

 Cât despre greșelile sancționate la CEDO, în opinia reformistului de la CSM acestea se încriu în limite rezonabile. Cum ar fi în cazul medicilor aceleași rezultate, nu ni se spune. ”Statistic, peste 90% din rechizitoriile procurorilor și cam 85% din hotărârile pronunțate de instanțe sunt corecte. Restul se îndreaptă prin căile de atac”, informează Danileț.

Societatea și Parlamentul, de vină pentru greșelile judecătorilor

Danileț admite că niciun sistem nu e perfect și e posibil să fie erori și în ultima cale de atac. ”De aceea, esențial este să avem magistrați bine pregătiți și informați continuu, care să muncească în condiții normale și nu de supraîncărcare ca acum, dar și ca cei care au contact cu justiția să colaboreze în mod corect cu ea”.

Ideea că societatea e vinovată pentru greșelile Justiției este reluată în pasajul următor. ”Din păcate, în România depunerea de cereri și plângeri e sport național, mărturia mincinoasă e des întâlnită, respectul pentru actul de justiție e scăzut. Sunt mulți care vor să inducă în eroare procurorii și judecătorii”, spune Danileț, fără a prezenta cifre care să ne permită comparația cu alte țări, unde plângerile nu sunt sport național.

”Cât despre condamnările de la CEDO, să știți că majoritatea se datorează legislativului: avem legi multe și proaste. Și nu am auzit pe nimeni să vorbească de tragerea la răspundere a legislativului. Poate ar trebui să începem, căci există norme internaționale care consacră și acest aspect. Pentru că un judecător nu va putea face dreptate dacă legea e redactată defectuos sau dacă conține articole contradictorii, de exemplu”.

Cristian Vasilică Danileț are 38 de ani, locuiește în Cluj-Napoca, fiind  membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ales din partea Judecătoriilor, în februarie 2011. Este judecător, vicepreședinte la Judecătoria Oradea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel