Data publicării:

Daniel Zamfir, reacție după decizia CCR privind legile sale. ”Am alt plan! Cât timp voi fi în politică mă voi lupta”

Autor: Bogdan Cotigă | Categorie: Economie
WhatsApp
Daniel Zamfir
Daniel Zamfir

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a explicat, pentru DC News ce va face acum când CCR a declarat neconstituționale legile sale despre plafonarea dobânzilor.

Curtea Constituţională a decis miercuri că este neconstituţional pachetul de trei legi prin care senatorul Daniel Zamfir, un critic aprig al abuzilor băncilor, dorea să plafoneze dobânzile la credite, să limiteze sumele ce pot fi percepute de recuperatori de la consumatori şi să elimine caracterul de titlu executor al contractelor de credit, inclusiv la leasing.

"Eu nu sunt unul dintre politicienii care protestează atunci când deciziile Curții Constituționale nu îi convin. Eu am mare încredere în judecătorii CCR. Văzând că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi mă face să cred că am greșit la procedură. De ce spun asta? Retractul litigios a fost legal în România timp de peste 100 de ani până în 2011 când a fost scos. Eu nu am făcut altceva decât să îl reintroduc. Pe de altă parte, aș vrea să știți că dobânzile sunt deja plafonate în România. În 2008 BNR a emis o decizie prin care a plafonat ROBOR-ul la 17,25 %. De aceea mă face să cred că în Parlament am greșit la nivel de procedură. Noi nu am inventat nimic nou”, a zis Daniel Zamfir.

Planul lui Zamfir


Senatorul consideră că unele dintre dobânzi sunt de-a dreptul abuzive și trebuie limitate prin lege.

"Imediat ce va sosi motivarea deciziei de la CCR vom face corecturile necesare. Având în vedere că există și voință politică, sunt convins că aceste legi vor reintra în circuit pentru că e mare nevoie de ele. Sunt români care au nevoie să se echilibreze raporturile între ei și instituțiile financiare. Legile limitează, de fapt, abuzurile acestor instituții. Cât timp voi fi în politică mă voi lupta pentru aceste lucruri. Nu am să renunț la respectivele legi nici în ruptul capului. Să vă dau un exemplu: sunt instituții financiare nebancare care au dobânzi de 23.000%. Cine e proprietarul unei astfel de firme? Fostul director de la juridic din BNR, actual consultant al Băncii Naționale", a susținut Zamfir.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel