Data publicării:
Daniel Zamfir, după audierea lui Isărescu: Este un lucru mai puțin observat
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a povestit, pentru DC News, care au fost concluziile discuției de peste trei ore pe care a avut-o ieri cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu în cadrul audierii acestuia la comisia economică.
Zamfir spune că a reușit să îl determine pe Isărescu să admită că BNR intervine asupra calculului ROBOR-ului și a aflat că dezbaterea inițiată pe această temă i-a facut pe cei din conducerea BNR să lucreze la un nou sistem mai bun pentru calculul indicelui care influențează ratele românilor.
"Un lucru important pe care l-am lămurit este că BNR intervine asupra ROBOR-ului. Adică nu mai putem crede, după această discuție, că Banca Națională nu intervine. Domnul Isărescu a admis că Banca Națională a intervenit asupra acestui indice. Ce am constatat este că atunci când dorește să scadă ROBOR-ul intervine în piață și când dorește să crească nu intervine și îl lasă să crească. Dacă în primele două ore de discuții, guvernatorul spunea cu mâna pe inimă că mecanismul de calcul al ROBOR-ului e perfect și că piața funcționează foarte bine, în ultima oră viceguvernatorul BNR spunea că lucrează la un alt mecanism de calcul. Aici apare contradicția. Isărescu spune că funcționează perfect, iar Georgescu spune că îl schimbă. Nu ai de ce să schimbi ceva ce e perfect, nu? Asta ar fi un câștig al discuției", a declarat Zamfir pentru DC News.
Un lucru mai puțin observat
Zamfir spune că datele Institutului Național de Statistică arată că BNR nu prea și-a făcut treaba în ultimii zece ani. "Au mai fost niște lucruri care au trecut neobservate cum ar fi ratarea țintei de inflație în fiecare an. Eu am luat datele de la INS din care reiese că în ultimii 10 ani, doar în 2013 cei de la BNR au obținut ținta preconizată a inflației. În restul de nouă au ratat-o. Obiectivul BNR este chiar acesta: să facă toate operațiunile pe care le crede de cuviință să atingă această țintă. Ori dacă ratezi în nouă din zece cazuri, e o problemă, nu? Înseamnă că cineva nu își face treaba. Inflația este cauzată de trei factori: externi, politica fiscală a Guvernului și politica monetară a BNR. Politica fiscală sigur că influențează, dar doar dacă nu te încadrezi în deficit. Dar guvernul s-a încadrat în deficit și atunci factorul determinant rămâne doar politica monetară a BNR", a adăugat senatorul.
VEZI ȘI:
Orban, atac la Zamfir: Sunt convins că îi pare rău
Isărescu: Există opt ROBOR, nu unul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News