Daniel Zamfir: Campania #fărăabuzuri va fi demarată în stradă. Va include şi promovarea proiectului legii anti-cămătărie
Petiţia lansată online pentru legea anti-cămătărie, în care se doreşte consultarea populaţiei pentru sprijinirea iniţiativei depusă în Parlament, va fi susţinută şi în stradă, campania #fărăabuzuri urmând să fie demarată săptămâna viitoare, la Braşov, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul Daniel Zamfir, liderul ALDE Braşov.
Potrivit acestuia, membrii ALDE Braşov îi vor aştepta, de săptămâna viitoare, pe braşoveni, la corturile care vor fi amplasate în oraş, să-şi exprime poziţia inclusiv faţă de această iniţiativă legislativă. Potrivit lui Zamfir, proiectul legislativ ar ajuta peste un milion de români cu credite la bănci şi care sunt copleşiţi de datorii din cauza imposibilităţii de a-şi onora contractele din cauze independente de ei.
'Legea anti-cămătarie îi protejează pe români de dobânzile ruinătoare, limitându-le la un plafon maxim decent. De asemenea, îi pune sub protecţia unui judecător în cazul în care sunt ameninţaţi cu executarea silită şi cu evacuarea din locuinţa familială de bancă, IFN sau de colectorul de creanţe.
În plus, îi asigură contra riscurilor de a deveni victima speculaţiilor financiare şi judiciare ale colectorilor de creanţe. Totodată, le oferă un sprijin în situaţiile de criză financiară cauzate de ultra-aprecierea valutei creditului în raport de moneda naţională şi de veniturile lor din muncă, limitând volumul plăţilor până la un nivel suportabil', a declarat senatorul ALDE, în conferinţa de presă.
Legile împotriva cămătăriei (legea plafonării dobânzilor, legea retractului litigii şi legea leasingului) sunt sprijinite oficial de ALDE. Au fost adoptate anul trecut de Parlament, dar CCR a statuat că sunt neconstituţionale.
Anul acesta, Daniel Zamfir a depus în Parlament un nou proiect de lege care unifică cele trei proiecte anterioare. Potrivit senatorului ALDE, peste 1,1 milioane de români sunt în procedură de executare silită, circa 750.000 de cetăţeni au restanţe la bănci, semn că veniturile lunare nu le mai permit să-şi returneze constant datoriile, iar pe rolul instanţelor s-ar afla în jur de 250.000 de dosare pe numele datornicilor.
Vezi și Petiție lege anti-cămătărie. Piperea, interviu. Pericol pentru milioane de români
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News