Daniel Zamfir anunță că Guvernul Cîțu a majorat TVA-ul la locuințe în ultima zi a anului 2020: E inadmisibil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pixabay/ A crescut TVA-ul la locuințe, acuză Daniel Zamfir
foto pixabay/ A crescut TVA-ul la locuințe, acuză Daniel Zamfir
Senatorul PSD, Daniel Zamfir, vicepreședinte al Comisiei Economice, vine cu un cutremur pentru domeniul imobiliar și pentru cei care voiau să-și cumpere o locuință. 

Senatorul PSD afirmă că Guvernul Cîțu, în ultima zi a anului 2020, ar fi făcut o mutare prin care, pentru locuințele până-n 140.000 de euro, TVA-ul este de 19%, nu de 5%. 

Daniel Zamfir a afirmat, la Antena 3, că ”a fost luată intempestiv această măsură. Noi am dat Codul Fiscal în luna octombrie, la mijlocul lunii noiembrie, proiectul de lege a fost promulgat de președinte în Monitorul Oficial al României, o lună și jumătate legea a fost în vigoare, mă refer la legea prin care se plătea TVA 5% la achiziția de locuințe, prin programul acesta Prima Casă/ Noua Casă.În ultima zi a anului, Guvernul Cîțu a dat o OUG, prin care a prorogat termenul de reducere a TVA de la 19% la 5%, însemnând că în acest an (n.r. 2021), toți cei care achiziționează o locuință până în 140.000 de euro, vor plăti TVA de 19%. Problema e că, în perioada în care legea a fost în vigoare, au fost zeci de mii de oameni care au făcut promisiuni de vânzare pe prețul cu 5% TVA. Sunt în situația acum să fie înștiințați că TVA-ul a crescut la 19%. Zic că e o creștere deloc așteptată a TVA, cu impact negativ, pentru că era o gură de oxigen”. 

Impactul bugetar ar fi de 200 de milioane de lei. Daniel Zamfir a solicitat abrogarea acestui amendament care prevede majorarea TVA la 19%. ”E inadmisibil” consideră el și din punct de vedere al impredictibilității. 

OUG, adoptată în 30 decembrie 2020

Este vorba despre o OUG adoptată în ședința din 30 decembrie 2020, care prevede amânarea până la 1 ianuarie 2020 a termenului de intrare în vigoare a măsurii privind majorarea la 140.000 euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale. În preambulul OUG 226/30 decembrie 2020 se arată: ”ținând cont că neadoptarea în regim de urgență a unei măsuri de prorogare până la 1 ianuarie 2022 a termenului intrării în vigoare a măsurilor privind aplicarea deductibilității integrale a ajustărilor pentru creanțele neîncasate, precum și privind majorarea la 140.000 euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale ar genera un impact suplimentar asupra veniturilor bugetare”. 

TVA de 5% se aplică în continuare doar pentru livrarea de locuințe de maximul 120 de mp a căror valoare nu depășește 450.000 de lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel