Daniel Oajdea propune impozitarea diferenţiată a societăţilor de distribuţie a carburanţilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
oajdea1
oajdea1

Deputatul PDL de Iaşi Daniel Oajdea a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va iniţia un proiect legislativ prin care societăţile de distribuţie a carburanţilor să fie impozitate diferenţiat, în funcţie de adaosul comercial practicat.

Oajdea a afirmat că această iniţiativă are ca scop stoparea creşterii preţurilor carburanţilor şi implicit "temperarea" creşterilor de preţuri în întreaga economie, scrie Mediafax.

Deputatul PDL susţine că în prezent unele staţii de carburanţi practică adaosuri mari, chiar de peste 50 la sută, iar câştigurile lor sunt pe măsură, în timp ce populaţia plăteşte un preţ ridicat la combustibili.

"Pentru protecţia populaţiei, să câştige şi staţiile de carburanţi, dar să le punem şi nişte limite. Limita rezonabilă a adaosului ar fi undeva în jurul a 20 la sută, iar dacă merg cu adaos peste acest prag să punem impozite progresive. În acest mod, vor fi chiar descurajaţi să meargă cu adaosuri mari. De asemenea, putem gândi o formulă, prin care cei cu adaosuri mici, de 16 la sută să zicem, să beneficieze de impozitare mai mică”, a afirmat Oajdea.

El a adăugat că va depune proiectul în toamnă la Parlament, după ce va primi un răspuns de la Ministerul Finanţelor privind unele date financiare ale societăţilor de distribuţie a carburanţilor.

"Am adresat o cerere către Finanţe în urmă cu două săptămâni, iar acum aştept răspunsul. Am cerut la minister să-mi dea structura de preţuri, pentru a vedea cât merge în prezent către stat. Ulterior, voi stabili şi cotele de impozitare. Avem un monopol pe piaţă al acestor societăţi de distribuţie a carburanţilor. Ele se înţeleg în prealabil în privinţa politicii preţurilor. Putem vorbi de o complicitate mascată între stat şi aceste societăţi. Statul este mulţumit că încasează mai mulţi bani la buget, însă doar atât, restul nu-l interesează. Când sari calul şi tot creşti preţul, trebuie să intervină cineva. Eu nu spun că nu aibă profit, dar societăţile respective să câştige din creşterea vânzărilor, nu din creşterea preţurilor”, a spus deputatul Daniel Oajdea.

Deputatul PDL a mai afirmat că nu a renunţat la ideea înfiinţării comisiei parlamentare de anchetă privind privatizarea Petrom, însă există unele interese politice prin care se doreşte blocarea acestui demers.

"Evident că iniţiativa mea referitoare la comisia Petrom a deranjat. Au sărit unii ca arşi, inclusiv din PDL, dar şi de la PSD şi PNL, care şi-au retras semnăturile. Dacă se refuză în continuare formarea acestei comisii, am zis să vin cu un alt proiect de lege privind impozitarea diferenţiată. Măcar preţurile la combustibili să nu mai crească”, a adăugat Daniel Oajdea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel