Daniel Florea, primarul Sectorului 5, apel pentru ieftinirea medicamentelor
Daniel Florea, primarul Sectorului 5, face un apel la cetățenii Capitalei să semneze petiția pentru ieftinirea medicamentelor cu 35%. Edilul scrie pe pagina sa de Facebook că a semnat această petiție deoarece astfel, de la 1 noiembrie, prețul la medicamentele originale, pentru care expiră patentul și care, în acest mod, trec în categoria medicamentelor generice, va scădea cu 35%.
"Guvernul Cioloș a amânat deja, în iunie, o decizie care ar fi ieftinit cu 35% medicamente importante pentru zeci de mii de bolnavi. Ministrul Sănătăţii intenționează să amâne din nou decizia.
Semnează petiția dacă vrei ca de la 1 noiembrie prețul la medicamentele originale, pentru care expiră patentul și trec în categoria medicamentelor generice, să scadă cu 35%.
De ce să semnezi?
Conform unui Ordin al Ministrului Sănătății emis în perioada fostei guvernări PSD, începând cu 1 iulie 2016 ar fi trebuit să intre în vigoare o reglementare privind alinierea prețurilor medicamentelor originale la prețul medicamentelor generice echivalente.
Prin această măsură, prețul medicamentelor originale care își pierd patentul ar trebui să scadă cu 35%.
Pentru a ne da seama ce înseamnă acest lucru este suficient să spunem că românii cheltuiesc anual 4,2 miliarde lei pe generice și 9,8 miliarde lei pe originale. Pe data de 28 iunie 2016, actualul ministru al Sănătății a emis un ordin prin care a amânat, până la data de 1 noiembrie, aplicarea prevederii de mai sus.
Ce înseamnă această amânare pentru bolnavi?
[citeste si]
Preţuri mai mari la medicamentele de calitate de care au nevoie.
Pentru românii care plătesc taxe şi impozite înseamnă 400 MILIOANE EURO în plus din bugetul CNAS. Adică peste 20 de euro din buzunarul fiecărui român.
Cel care pierde este pacientul român care a scos din buzunar diferența de 35% pentru medicamentele originale fără patent ce i-au fost prescrise de către medic – el neavând competența medicală de a „opta" pentru un alt produs. Un alt pierzător este statul român care „compensează" prețuri mai mari la medicamentele originale.
Ce înseamnă această amânare pentru marii producători străini de medicamente?
Profituri grase pe spatele bolnavilor;
România ar continua să rămână o piaţă nereglementată, în care marii producători fac jocurile;
Ţara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană ar continua să plătească prețuri uriașe pentru medicamente importante pentru pacienți", se spune în petiția privind ieftinirea medicamentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News