Data publicării:

Daniel Baciu, anunț pentru pensionari. Când își vor primi pensiile recalculate

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a făcut anunțul pentru pensionari. 

Așteptarea pensionarilor aproape că a luat sfârșit. A mai rămas doar o lună până când peste trei milioane de vârstnici din România își vor primi pensiile majorate. 

Daniel Baciu, a anunțat că între 15 şi 31 august, Casa Naţională de Pensii va livra deciziile de recalculare, prin care românii vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie. Momentan cert este că de cele mai mari majorări se vor bucura pensionarii care au stagii mari de cotizare. 

"În momentul de față am o situație la zi. Avem în peste 50% din numărul dosarelor la nivel național au fost deja finalizate, cu calcul corect și decizie de pensie. Urmează să le trimitem către Compania Națională Poșta Română, suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem întârzieri și sperăm cu toții ca pe data de 15 august, care este termenul limită, aceste decizii să fie transmise integral către colegii de la Compania Națională Poșta Română, ei să aibă timpul necesar între 15 august și 1 septembrie să transmită, vorbim de aproximativ 5 milioane de decizii, către beneficiarul final - pensionarul.Chiar în prima zi lucrătoare din luna septembrie, pensionarii își voi primi deja drepturile bănești recalculate" a declarat Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, la Antena 3 CNN.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, explică ce conține o decizie de recalculare

"Dacă ne uităm pe acest document, pe această decizie de recalculare, în prima parte, aici în atent avem datele de identificare ale pensionarului, numărul de dosar de pensie, nume și prenume, codul numeric personal, numărul dosarului de pensie, tipul pensiei, pentru că sunt mai multe tipuri de pensii în sistemul public: pensie de limită de vârstă, pensie anticipată, pensie de invaliditate sau pensie de urmaș.

După aceea, jos, imediat după aceste date de identificare, avem clar identificat care este valoarea pensiei înainte de recalculare, după aceea avem tot ceea ce înseamnă stagiu de cotizare", a declarat Daniel Baciu la Antena 3 CNN.

Foto: Captură video Antena 3 CNN

Pensionarii vor primi deciziile prin poștă. Dacă seniorii nu vor fi acasă, le pot ridica de la sediile poştale şi, ulterior, de la casele teritoriale de pensii. Potrivit Casei Naționale de Pensii, nimeni în afară de titular nu poate primi decizia de recalculare. Ulterior, timp de două săptămâni, adică de pe 2 septembrie, prima zi lucrătoare a lunii, până pe 15 septembrie, urmează livrarea pensiilor. Cardurile pentru vârstnicii care încasează pensiile prin bancă vor începe să fie alimentate începând cu data de 12 septembrie.

Reamintim că după recalcularea din septembrie, urmează şi „mica recalculare” care ar trebuie să fie gata până în februarie 2025. Atunci vor beneficia de noi majorări pensionarii care înainte de 2001 au avut sporuri, venituri în acord global, ore suplimentare sau alte beneficii extrasalariale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel