Danezii au votat masiv 'Da' pentru a se alătura politicii UE de apărare
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O majoritate covârşitoare a danezilor, aproximativ 67%, a votat miercuri în favoarea aderării la politica de apărare a UE, potrivit numărării a 99% din buletinele de vot, scrie AFP.

'În seara asta, Danemarca a trimis un semnal important. Aliaţilor noştri din Europa şi NATO şi lui Putin. Arătăm că atunci când (preşedintele Vladimir) Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea în Europa, noi ceilalţi ne unim', a declarat premierul Mette Frederiksen în faţa partizanilor săi.

'A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă şi este o Europă după', a adăugat ea. La două săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia, Mette Frederiksen a anunţat un acord cu majoritatea partidelor din parlament pentru a supune unui referendum încetarea excepţiei daneze, precum şi importante investiţii militare pentru a depăşi pragul de 2% din PIB alocat bugetului apărării dorit de NATO.

Ţară tradiţional eurosceptică, Danemarca a obţinut o serie de excepţii în 1993, numite 'opt out' (opţiunea de retragere) pe mai multe probleme europene, în special în ceea ce priveşte apărarea. Regatul scandinav - membru fondator al NATO - nu a putut, astfel, să participe la nicio misiune militară a UE. Altădată marginală, politica de apărare a celor 27 a căpătat amploare în ultimii ani, chiar dacă ideea unei armate europene este o barieră încă de netrecut pentru numeroase capitale. 

Citește și - Danemarca, referendum convocat pentru a pune capăt unei scutiri de trei decenii de la clauzele Uniunii Europene privind apărarea și securitatea

Votul vine în urma cererilor de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei vecine, iar războiul din Ucraina obligă țările din Europa să-și regândească politicile de securitate.

Aproximativ 4,2 milioane de alegători danezi sunt eligibili să voteze la referendum. Partea „da” este în favoarea eliminării anularea politicii renunțării la apărarea a UE votată în 1992. Sondajele au arătat cu aproximativ 40% sprijin, iar partea „nu” cu 30%. Danemarca este deja membră a alianței transatlantice, dar a rămas în afara mișcărilor UE de a formula o politică de apărare comună.

Danemarca este membră a UE din 1973, iar în 1992 la referendum, 50,7% dintre danezi au respins Tratatul de la Maastricht, tratatul fondator al UE. Pentru a-i convinge pe danezi să aprobe tratatul, Copenhaga a negociat o serie de scutiri de la tratat, și a fost aprobat în anul următor. De atunci, Danemarca a rămas în afara monedei unice europene, euro, pe care a respins-o într-un referendum din 2000, precum și a politicilor comune ale blocului comunitar în materie de justiție și afaceri interne și de apărare.

Renunțarea la apărare înseamnă că țara scandinavă, membru fondator al NATO, nu participă în prezent la politica externă a UE în ceea ce privește apărarea și nu contribuie cu trupe la misiunile militare ale UE.

Prim-ministrul social-democrat, Mette Frederiksen, a convocat referendumul la doar două săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia și după ce a ajuns la un acord cu majoritatea partidelor din parlamentul Danemarcei. 

Frederiksen a declarat în convocarea referendumului că ”un vot ”da”ne va întări securitatea”. Frederiksen a anunțat, de asemenea, planuri de a crește cheltuielile pentru apărare ale Danemarcei la 2% din produsul intern brut, în conformitate cu cerințele de aderare la NATO, până în 2033.

În susținerea poziției sale, premierul în dezbaterea televizată de duminică a declarat „Trebuie să ne votăm întotdeauna când există un vot. Cred din toată inima că trebuie să votăm da. Într-un moment în care trebuie să luptăm pentru securitatea în Europa, trebuie să fim mai uniți cu vecinii noștri”.

"Lumea se schimbă și nu într-un mod bun. Trebuie să fim împreună și să consolidăm cooperarea care ne întărește securitatea", a declarat Jakob Ellemann-Jensen, șeful Partidului Liberal de opoziție, în timp ce a înmânat pliante miercuri înainte de începerea referendumului.

Unsprezece dintre cele 14 partide din parlamentul Danemarcei au militat pentru un vot „da”.

Două partide de extremă dreapta, eurosceptice, Partidul Popular Danez și Noua Dreaptă și Lista Unității de extremă stângă, și-au îndemnat susținătorii să respingă propunerea. Unul dintre argumentele lor este că o politică de apărare a UE ar putea slăbi NATO, la care Danemarca a aderat în 1949.

"NATO este garantul securităţii Danemarcei. Ar fi total diferit dacă s-ar decide la Bruxelles", a declarat şeful Partidului Popular Danez Morten Messerschmitt în cadrul dezbaterii de duminică. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel