Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului" / Foto: Facebook Gazprom
Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului" / Foto: Facebook Gazprom
Danemarca a decis să refuze să plătească gazul rusesc în ruble.

Compania energetică daneză Orsted refuză în cele din urmă să plătească gazul rusesc în ruble și, în acest sens, se așteaptă la întreruperea livrărilor în viitorul apropiat, se arată în într-un comunicat de presă.

"Gazprom Export continuă să ceară companiei Orsted să plătească pentru aprovizionarea cu gaze în ruble. Nu avem nicio obligație legală conform contractului de a face acest lucru și am anunțat în mod repetat Gazprom Export că nu vom face acest lucru. Termenul limită de plată este 31 mai, iar Orsted va continua să plătească în euro. Prin urmare, există riscul ca Gazprom Export să oprească livrările de gaz către Orsted. În opinia Orsted, aceasta ar fi o încălcare a contractului." se arată în comunicatul emis de Orsted.

De când Rusia livrează gaz Danemarcei

Dacă livrările sunt întrerupte, Orsted va putea să compenseze volumele lipsă, anunță compania.

Cooperarea dintre Gazprom și Danemarca a început în 2006, când a fost semnat un acord privind furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream, care a determinat principalele condiții pentru achiziționarea gazului rusesc de către compania locală Dong Naturgas A/S (în prezent Orsted) timp de 20 de ani. Livrările au început pe 8 noiembrie 2011, odată cu punerea în funcțiune a primei linii a liniei menționate, scrie Interfax.

Țările care au rămas fără gaz rusesc, după ce au refuzat plata în ruble

Danemarca cumpără aproximativ 1,9 miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe an. Rusia cere importatorilor de gaze să plătească pentru livrările de gaze în ruble începând cu 1 aprilie, în conformitate cu un nou decret prezidențial semnat de Vladimir Putin Cumpărătorii străini sunt așteptați să deschidă conturi speciale în ruble și valută de tip K la Gazprombank, să transfere bani acolo pentru gaz în moneda contractului, iar Gazprombank va schimba moneda în ruble și va transfera rublele către Gazprom.

Livrările de gaze rusești către Polonia, Bulgaria și Finlanda au fost deja oprite din cauza refuzului acestor țări de a trece la plățile de gaze în ruble.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel