Data publicării:

Dăncilă, întrebarea care dă fiori: Vom depăși procentul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 65% din PIB?

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Viorica Dăncilă
Sursă foto: Facebook - Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă, președintele formațiunii politice NOI, a afirmat că PNRR este un proiect făcut ”în nume personal”, iar actualele măsuri pentru agricultură, implicit Azomureș, sunt tendențioase. 

”PNRR este un proiect național. La elaborarea acestui proiect trebuia să cheme la aceeași masă mediul academic, oameni de specialitate din toate domeniile, toate partidele politice, inclusiv cele din opoziție, pentru că și ei au în spatele lor oameni care i-au ales, deci trebuiau să vină toate partidele politice, era un proiect de țară și vreau să vă dau exemplu președinția Uniunii Europene.

Am făcut comisii în care am chemat de la toate partidele politice, reprezentant al președinției, mediul academic, pe toată lumea, pentru că nu era proiectul meu, era proiectul țării. PNRR a fost făcut în nume personal și pentru mine există o nelămurire. Este un set de obligații sau un set de măsuri pentru țară. Pentru că eu văd mai multe obligații decât lucruri bune pe care le aduce pentru țară”, a spus Viorica Dăncilă, președintele NOI. 

Împrumuturile ar putea bloca economia României

”Cred că și una și alta, doamna Dăncilă. Avem și obligații, sunt și măsuri pentru România”, a afirmat Bogdan Chirieac. 

”Aceste măsuri vor avea finalitate? Am văzut anumite lucruri care mie mi-au pus anumite semne de întrebare. Anume: vorbim pentru pensii, pentru majorarea pensiilor la anul, dar să nu uităm că granturile trebuie să fie finalizate până la finalul anului 2023. Doi: facem împrumuturile, care vor fi cu dobândă mai mică decât dobânda cu care ne împrumutăm astăzi. Dar acele împrumuturi se vor adăuga la datoria de 50,6 din februarie 2022, deci vom mări datoria publică și am văzut aseară tot la o emisiune că nu știau să răspundă ce se întâmplă. Conform legilor României, depășești 50%, îngheți salariile, depășești 55%, îngheți pensiile. Vom depăși procentul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 65% din PIB? În direcția în care mergem, eu cred că da”, a mai spus Dăncilă. 

”Multe state europene au depășit acest procent de 65% și înțeleg că lucrurile stau exact cum spuneți dumneavoastră, 50% - 55% din PIB datorie externă. Înțeleg că vor să majoreze prin lege, înțeleg că pot face asta prin lege cu acest procent”, a spus Chirieac. 

România are potențial pentru agricultură

”Se poate face prin lege, dar avem noi fondurile ca să facem aceste majorări? În altă ordine de idei, cei care au depășit, au o economie puternică, să nu ne uităm la Germania, Italia sau Franța, ei au pe ce să se bazeze. Vreau să îi întreb pe cei care guvernează România acum, noi pe ce ne bazăm. Noi vindem în continuare, în loc să construim, noi demolăm, de exemplu complexul Mintia. Nu văd nimic care să ne dea o speranță. Suntem într-o situație economică dificilă. Avem ramuri cu potențial, pe acelea ar trebui să le stimulăm. Și se vorbește foarte mult despre agricultură și este corect, România are potențial pe agricultură”, a mai spus Dăncilă. 

”Ați avut niște programe foarte bune cu domnul Daea, cu Adrian Rădulescu, a venit cu niște idei de excepție”, a afirmat Chirieac. 

Contractul pre-embargo cu Rusia, o dilemă în România

”Un expert foarte bun. Noi cât investim în agricultură, vedem că avem probleme cu îngrășămintele și aici fac o paranteză: vedem declarațiile contradictorii ale oficialilor, care spun că nu pot să subvenționeze gazul pentru Azomureș, ca să avem la noi în țară îngrășăminte pentru agricultură, pentru că asta ar însemna o cheltuială suplimentară sau un consum suplimentar și ar afecta populația. Dacă nu merge Azomureș, nu vom avea o creștere mai mare la alimente pentru că le vom importa. Și de unde le vom importa? Noi le importăm din Rusia și Ucraina. Mai mult decât atât, am văzut decizia Comisiei Europene care spune că importă încă din Rusia, însă doar cei care au făcut contract până în 9 aprilie. România a făcut contract de îngrășăminte până în 9 aprilie? Am și eu o curiozitate. Celelalte țări au făcut, embargoul intră după 10 aprilie, dar ceilalți s-au asigurat”, a mai spus Dăncilă. 

”Am convingerea că România nu a făcut-o”, a intervenit Chirieac. 

”România trebuie să învețe să își negocieze propriile interese. Interesul național trebuie să fie mai important decât altceva. Trebuie să îi tratăm cu respect pe toți partenerii noștri, trebuie să dăm dovadă de demnitate, să fim parteneri onești, dar trebuie să ne vedem întâi interesul național”, a afirmat Dăncilă. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel