Data actualizării:
Data publicării:

Dan Stroe, fost director ANAF, a fost trimis în judecată de DNA

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sora Shimazaki)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Sora Shimazaki)

Dan Stroe, fost director în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost trimis în judecată.

Dan Stroe, fost director al Direcţiei de Investiţii Achiziţii Publice şi Servicii Interne din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru două fapte de trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marţi, Agerpres, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Dan Stroe, la data faptelor director al Direcţiei de Investiţii Achiziţii Publice şi Servicii Interne din ANAF, pentru trafic de influenţă, în formă continuată şi instigare la spălarea banilor, în formă continuată, dar şi două persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate la trafic de influenţă, spălarea banilor, şi cumpărare de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Dan Stroe, în calitatea menţionată, ar fi pretins de la trei oameni de afaceri suma totală de 6.614.818 lei (2.712.616 lei, 2.644.300 lei şi 1.257.902 lei), reprezentând preţul influenţei pe care acesta ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuţii în procedura de achiziţie, astfel încât societăţile celor trei persoane să câştige licitaţiile organizate de ANAF pentru cumpărarea de produse software.

"Banii respectivi (reprezentând 10% şi 20% din valoarea contractelor respective) ar fi fost remişi funcţionarului indirect, în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, prin transfer bancar, în contul unor societăţi indicate şi controlate de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii", spun anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În 2019, era urmărit penal de DNA

Potrivit unui comunicat al DNA,  procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus în 2019 efectuarea urmăririi penale faţă de Dan Stroe, la data faptelor director al Direcţiei de Investiţii Achiziţii Publice şi Servicii Interne din ANAF, pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă.

"Anterior, în aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale a lui Dan Stroe, în aceeaşi calitate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la spălare a banilor", se preciza atunci în comunicat. Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada iulie 2011-februarie 2012, Dan Stroe, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins de la trei oameni de afaceri suma totală de 6.922.790 lei (3.020.588 lei, 1.257.902 lei şi 2.644.300 lei), reprezentând preţul influenţei pe care acesta din urmă ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuţii în procedura de achiziţie, în vederea adjudecării, de către societăţile celor trei persoane, a unor licitaţii având ca obiect achiziţionarea de către instituţia publică a unor produse software.

"Banii respectivi (reprezentând 10% şi 20% din valoarea contractelor) ar fi fost remişi funcţionarului indirect, prin transfer bancar, în contul unor societăţi indicate şi controlate de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii", menţionau anchetatorii. Într-unul dintre cazuri, arată sursa citată, funcţionarul public l-ar fi determinat pe administratorul uneia dintre societăţile agreate să încheie contractele respective în scopul de a disimula originea ilicită a sumelor pretinse şi primite.

Anterior, precizează DNA, în cursul anului 2016, într-o altă cauză penală, Dan Stroe a încheiat cu procurorii anticorupţie un acord de recunoaştere a vinovăţiei, ce a fost admis de Tribunalul Bucureşti, care l-a condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel