DAN SPĂTARU, 10 ani de la moartea marelui artist
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Zi tristă pentru familie și admiratorii marelui artist. În urmă cu 10 ani, în ziua de Sfânta Marie Mică, DAN SPĂTARU a încetat din viață, în urma unui atac de cord, lăsând un gol imens în lumea artistică. DAN SPĂTARU  este înmormântat la Cimitirul Bellu.  În memoria lui DAN SPĂTARU , anual este organizat, la Medgidia, festivalul care îi poartă numele.

DAN SPĂTARU. Născut la 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, județul Constanța, într-o familie de învățători, artistul a rămas orfan de mamă la vârsta de 12 ani. 

Ulterior, DAN SPĂTARU și sora lui  s-au mutat la Medgidia la o mătușă, pentru a îndeplini dorința mamei "copiii mei să învețe carte". Aici a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. A jucat la "Progresul", apoi la "Știința București".

DAN SPĂTARU. Când era în anul III la Facultatea de Educație Fizică și Sport a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat școlii și muzicii. Dan Spătaru era student când a început să cânte la "Casa Studenților", în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie, tatăl său cântând la vioară.

DAN SPĂTARU. Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a remarcat. L-a ascultat odată la "Mon Jardin" și a făcut cu el lecții. Primele piese interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată, la o terasă, l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a scris aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu "Măicuța mea", de Temistocle Popa.

DAN SPĂTARU. La televiziune a debutat într-un spectacol înregistrat la Casa de cultură a studenților, alături de Petre Geambașu. Melodiile Amintiri, amintiri de Camelia Dăscălescu și Amor, mon amour, my love devin șlagăre, atrăgându-i o largă simpatie din partea publicului. În 1965 devine celebru, înregistrând la Radio melodia Nu-ți fie teamă de-un sărut de Camelia Dăscălescu.

DAN SPĂTARU. Timp de doi ani, din 1965 și până în 1967, a lucrat ca metodist la Casa de cultură a studenților Grigore Preoteasa din București, apoi a activat în cadrul Teatrului Fantasio din Constanța, în perioada 1972-1978. Aici o cunoaște, în anul 1972, pe viitoarea soție, Sida. S-au căsătorit în 1974 și au avut o fiică, Dana.

DAN SPĂTARU. În 1969 obținea prima recunoaștere a talentului său: Premiul de interpretare la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, cu melodiile Cu cine semeni dumneata și Țărăncuță, țărăncuță. Dintre șlagărele care l-au făcut celebru mai amintim: Ale tale, În rândul patru, Trecea fanfara militară, Nu-ți șade bine când plângi, O sută de stele, Ai trecut iar pe strada mea, Scara de mătase, Nu m-am gândit la despărțire, Drumurile noastre.

DAN SPĂTARU a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde: Prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!, declara artistul într-un interviu.(Sursa: Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel